Булмастифи растргли власника

Доктора Саша Баричевића на улици у Љубљани до смрти изуједала три његова љубимца који су и пре три године напала пролазника. Трагедија поново покренула питање услова за држање опасних паса.

Страшна смрт љубљанског лекара Саша Баричевића, којег су растргла три његова булмастифа, поколебала је дефиницију ове врсте паса, уписану у кинолошким публикацијама и на Интернету, да су "верни, неустрашиви, али не и свирепи".

Записник полиције о ономе што се јуче догодило у дворишту куће број 11. у Оражновој улици, у Љубљани у којој је усамљени лекар живео са својим љубимцима указује, управо, на застрашујућу суровост булмастифа, тешких и до 60 килограма, јер је Баричевићево тело нађено скоро раскомадано, у локви крви.

"Чули су се страшни крици беспомоћног човека, који је дозивао у помоћ", изјавила је девојка из комшилука, одакле је неко позвао полицију.

Чињеница да је крвави пир побеснелих животиња прекинуо тек долазак полиције, која је поубијала псе, ставила је још један знак питања иза тврдње о добрим особинама сорте настале укрштењем булдога и мастифа. И покренула лавину питања у "дежели" о условима држања опасних паса.

Угледни словеначки кинолог Јоже Видиц изјавио је, поводом ове трагедије, да булмастифи у групи постају много опаснији, него што су то појeдиначно.

Баричевићеви љубимци су то потврдили и пре убиства свог газде, јер су, пре четири године, опасно повредили случајног пролазника, којег је од смрти спасла полиција, убивши једног булмастифа.

Преостала три докторова пса, они који су му јуче дошли главе, тада су упућена у прихватилиште, ради преваспитавања, пошто је преиначена одлука да одмах буду усмрћени.

Према писању појединих медија, они су и тамо показали лошу ћуд, јер су напали и лакше ранили једну дресерку.

Баричевич, који од смрти супруге живи сам, тешко је поднео тај растанак, па је упорно тражио да му се пси врате. У јуну прошле године, надлежни су, коначно, услишили његове молбе и пси су му враћени.

"Молио сам га да одустане од захтева за повратак паса, упозоравао на опасност, али није вредело", каже Видиц, који попуштање надлежних Баричевићевом захтеву сматра великом и опасном грешком.

Пре три године напали пролазника

Исти пси, расе булмастиф, у истој улици су пре три године напали тридесетпетогодишњег случајног пролазника Милана Меглича који је једва преживео напад и после кога је имао више операција, а због којег још води судски поступак за обештећење.

После напада 2006. године, тим опасним псима одређена је задржавање у прихватном центру за псе, али су касније враћени власнику под строгим условима за њихово држање.

Милан Меглич, прва мета напада Баричевичевих паса, на суду још тражи накнаду за претрпљене повреде и страх, одговорним за нову трагедију означио је и министра пољопривреде Милана Погачника, затраживши јавно његову оставку. Његов апел подржала је и Словеначка народна странка (СЛС).

Министар одбацује одговорност, наводећи да је одлука о враћању булмастифа власнику била законски утемељена и да је одговорност за понашања паса на власнику.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи