Читај ми!

Орбанов Фидес освојио двотрећинску већину, опозиција поручује да изборна трка није била демократска

У Мађарској су јуче одржани парламентарни избори. Убедљиву победу, четврти пут за редом, однела је владајућа коалиција, предвођена мађарским премијером Виктором Орбаном. Изборна трка није била ни демократска, ни слободна, ни равноправна, поручују из опозиције.

Иако су предизборне анкете најављивале тесну победу владајуће коалиције, Виктор Орбан убедљиво је освојио четврти узастопни мандат. Његови посланици заузеће 135 места у мађарском парламенту, што је поново двотрећинска већина.

"Остварили смо највећу победу када су се сви ујединили против нас. Цео свет је могао да види да је овде победила демохришћанска политика, конзервативна и патриотска политика. Одбранили смо мир и безбедност, националну независност, нашу децу и наше породице. Наша порука Европи је: ово није прошлост, ми смо будућност, ово је наша заједничка европска будућност", рекао је председник Фидеса и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Орбан је рекао да, уз противнике, Мађарска има и добре пријатеље, међу којима су и Срби. Први пут уједињена опозиција освојила је тек 56 мандата. Kандидат за премијера Петер Марки Зај тврдио је да су чуда могућа и да су Орбанови противници на корак до победе, али је осим националних, изгубио изборе и у својој изборној јединици.

"Не споримо да је Фидес освојио изборе, али изборна трка није била ни демократска, ни слободна, ни равноправна. Пропаганда је добила ове изборе, а не поштење и част", рекао је Петер Марки Зај, кандидат за премијера уједињене опозиције Мађарске.

Сваки пети глас за Фидес из иностранства стигао из Србије

Победи владајуће коалиције у Мађарској допринели су и гласови дијаспоре, а сваки пети глас из иностранства за Фидес стигао је из Србије.

"Мислим да је то страшно важно у овим турбулентним временима, у суседској сарадњи, у регионалној сарадњи. Мислим да Мађарска и Србија са овим високим легитимитетом најјачих политичких опција могу бити фактор стабилности", навео је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара.

Осим партијских листа, пред бирачима у Мађарској су била и референдумска питања о томе да ли грађани желе представљање сексуалних оријентација малолетницима у школама и промоцију родно осетљивих тема деци, без сагласности родитеља.

На свако од четири питања бирачи су одговорили одрично у проценту већем од 90 одсто. Тако је одговорено западноевропским земљама које тврде да је Закон о заштити деце у Мађарској уперен против ЛГБТ популације.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи