Случај Пуканић: Предао се Гудурић

Oсумњичени за учешће у убиству хрватског новинара Ива Пуканића, Бојан Гудурић, предат Суду БиХ због екстрадиције. Министарка правде Снежана Маловић затражиће изручење Гудурића Србији. Суђење за убиство сувласника недељеника "Национал" и његовог сарадника Нике Фрањића почиње сутра у Жупанијском суду у Загребу.

Бојан Гудурић, осумњичен да је учествовао у убиству власника хрватског недељника "Национал" Ива Пуканића, предат је Суду Босне и Херцеговине због екстрадиције, изјавио је шеф Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске Гојко Васић.

"Полиција РС је јутрос предала Гудурића Суду БиХ и он се налази у екстрадиционом притвору у Сарајеву", рекао је Васић. Гудурић, за којим је била расписана Интерполова потерница, синоћ се, у пратњи адвоката, предао бањалучком Центру јавне безбедности.

Његов адвокат Ненад Балабан рекао је да Гудурић није крив и да верује хрватском правосуђу, преноси хрватски Интернет портал "Индекс".

"Гудурић негира да је активирао експлозив којим је убијен Иво Пуканић и да је учествовао у договорима око атентата. Али нађен је неки ДНК узорак који га терети. Он не пориче да је у време пре Пуканићевог убиства био у неком друштву у Хрватској и да је у то време имао у руци некакву пушку. Зато је могуће да су они на пушци нашли његов ДНК", каже његов адвокат.

Балабан, међутим, додаје да је нелогично да је он требало да убије Пуканића пушком, "кад је тамо већ био постављен експлозив". "Уосталом, он каже да није служио војску и да уопште и не зна да пуца из пушке", каже Балабан.

Адвокат је рекао да Гудурић верује да је невин, што ће се и доказати на суду.

Суђење за убиство Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића почиње сутра у Жупанијском суду у Загребу.

Уред за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) за то убиство је оптужио Роберта и Луку Матанића, Амира Мафаланија, Слободана Ђуровића, Жељка Миловановића и Бојана Гудурића.

Они се терете за убиство из користољубља, тешко кривично дело против опште безбедности и удруживања за почињење кривичних дела.

Првог дана суђења на оптуженичкој клупи се неће наћи Жељко Миловановић, који је за исти злочин оптужен у Београду заједно са Миленком Кузмановићем и наводним финансијером и наручитељем убиства Сретеном Јоцићем, познатијим као Јоца Амстердам. Неизвесно је и присуство Бојана Гудурића.

Оптужница за међународна злочиначку организацију

Врховни суд Хрватске је крајем прошлог месеца одбио жалбу Жељка Миловановића, осумњиченог за подметање експлозива којим су убијени Пуканић и Фрањић. Он је тражио замрзавање судског поступка у Загребу да би му се судило само у Београду.

Четворица доступних оптуженика првог дана ће се изјаснити о оптужници која их терети за удруживање у међународну злочиначку организацију са Јоцићем на челу, убиство Пуканића и Фрањића, као и за намеру да убију још две особе.

Према оптужници, убиство Пуканића је организовано да би га се онемогућило да у медијима у Хрватској и суседним земљама износи новинарска сазнања о деловању више криминалних група на тим просторима и њиховој повезаности. Злочиначку организацију у Србији је у првој половини 2008. године организовао Сретен Јоцић, по чијем је налогу његов кум Слободан Ђуровић, за 1,5 милиона евра, организовао убиство Пуканића, пише у оптужници.

Пуканић и Фрањић су убијени експлозивном направом 23. октобра 2008. испред седишта листа Национал у Загребу.

Хрватски медији спекулишу да постоји "крунски сведок", односно особа која је учествовала у припреми убиства и која тешко терети све оптужене. Наводно је на сигурној локацији, јер је његова глава уцењена на милион евра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи