"Светлост" помрачује вехабије

Више од 600 полицајаца цео дан под опсадом држало центар радикалних исламиста у Босни, село Горња Маоча код Брчког. У акцији, названој "Светлост", ухапшено седам особа, заплењено оружје и експлозив. Нападнути новинари.

Полиција БиХ упала је у село Горња Маоча код Брчког и после целодневне опсаде ухапсила седам особа, укључујући и лидера локалних радикалних исламиста Нусрета Имамовића, који је протеклих година позивао локалне муслимане на "џихад" и промовисао самоубилачке нападе.

"Ухапшено је седам особа, укључујући и лидера те заједнице Нусрета Имамовића. Полиција је запленила доказе, велику количину оружја и муниције и аудио и видео материјали", рекао је порптарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић. "Ухапшени држављани БиХ биће предата правосудним органима, док ће једног страног држављанина преузети Служба за странце БиХ".

Како су за Интернет портал Радио-телевизије Србије потврдили извори у Сарајеву, ухапшени су и Џемал Казаферовић и Елдин Имамовић.

Акција, која је почела у уторак рано ујутро, је била усмерена према осумњиченима за угрожавање територијалног интегритета БиХ, напад на уставни поредак и изазивање етничке, расне или верске мржње, раздора и нетрпељивости.

Непосредно после акције, назване "Светлост" у Горњој Маочи нападнути су и новинари који су након одласка полиције покушали да сниме то сел. Том приликом поломљена је најмање једна камера.

У Горњој Маочи живи се по шеријатском закону, а пут који води до села је скоро потпуно непроходан, док су сви путокази према селу на арапском језику. На већини кућа су црне исламске заставе, а деца овог села уче по наставном плану и програму Јордана, у школи која није у надлежности ниједног званичног министарства.

Вођа те вехабијске заједнице Нусрет Имамовић написао је недавно на једном форуму да "самоубилачки напади нису забрањени, али их не треба користити осим у изузетним приликама и ситуацијама".

То контроверзно размишљање Имамовић је изнео на порталу "Пут вјерника", у одговору једном посетиоцу, кога је занимало да ли је грех "опасати се експлозивом и разнети међу групом кјафира (неверника)".

Осим Имамовића, босанске службе безбедности, за лидере ове "комуне" држе Идриза Биљибанија, Хусеина Адемија, Мирсада Омеровића, Адема Демировића, Мирзе Колића, Самир Исмаилија и Мевлида Јашаревића, за које се тврди да нису пореклом из БиХ.

Акција "Свјетлост" 

Директор федералне Управе полиције Златко Милетић оценио је успешном спроведену акцију у Горњој Маочи, у којој је учествовало 380 припадника специјалне полиције из целе БиХ.

Рекао је да ће ухапшене особе бити саслушане у полицијском притвору, након чега ће бити упућене у федералну Управу полиције у Сарајеву, где ће бити до предаје државном тужилаштву.

Милетић је рекао да је пре почетка акције било индицирано укупно 31 лице и да је полиција имала податке за нека друга лица која повремено бораве у Горњој Маочи.

Полицијска акција, која је изведена данас у Горњој Маочи је једна од највећих акције изведених у постдејтонској БиХ у којој су учествовали припадници свих полицијских агенција и служби у БиХ.

"Овакав вид борбе не сматрамо забрањеним, али исто тако не мислимо да га треба користити као што се користи класично уобичајено оружје, него само у изузетним приликама и ситуацијама", написао је Имамовић на том порталу, који је својевремено емитовао и поруке вође Ал Каиде Осаме Бин Ладена.

Имамовић је полицији у Брчком и Тузли од раније добро познат због насилничког понашања.

Медији су становнике Горње Маоче протеклих повезивали и са озбиљним плановима за терористичке нападе у западној Европи, укључујући и постављање бомбе током сахране папе Јована Павла Другог.

"Због Горње Маоче БиХ нису укинуте визе"

"Село Горња Маоча један је од разлога и зашто Босни и Херцеговини нису укинуте визе", рекао је недавно председавајући Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом Обавештајно-сигурносне агенције БиХ Мирко Околић.

"Федералне власти свесно крше Устав и законе због односа према Горњој Маочи, јер су допустиле групи следбеника радикалног тумачења ислама да ово село код Брчког буквално издвоји из састава ФБиХ и претвори га у вехабијску оазу", рекао је Околић.

"Власти ФБиХ су дигле руке од Горње Маоче, и то, наводно, због тога што у то село не смеју да уђу због радикалних исламиста. Чињеница је да су у Горњој Маочи избушене гуме на полицијском ауту, али то не сме бити изговор за нечињење", рекао је Околић.

Околић је навео да је "крајње време да неко грађанима БиХ отворено каже да због Горње Маоче и сличних места широм БиХ још нису добили безвизни режим".

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић недавно је изјавио да "представници те заједнице одржавају блиске везе с радикалним хафизом из Беча Мухамедом Порчом, који је уједно и највећи конкурент поглавару Исламске заједнице у БиХ Мустафи Церићу у његовој намери да постане врховни поглавар европских исламиста.

Галијашевић: Маоча пипак огромне хоботнице

"Истицање Горње Маоче као проблема безбедносне природе, у овом тренутку, вероватно је само део игре, која се води из центра моћи радикалног исламизма, а то је Сарајево", рекао је Галијашевић.

Џевад Галијашевић је изјавио да већ дуже времена добро обавештени кругови упозоравају на груписање и наоружавање радикалних исламистичких група у пограничном појасу Републике Српске.

"Док су све очи уперене у Горњу Маочу, вехабије и припадници терористичких организација у БиХ несметано спроводе своје активности у Сарајеву. Горња Маоча само је један пипак огромне хоботнице, чија је глава у Сарајеву и то ни мање ни више него у џамији Краља Фахда", рекао је Галијашевић.

Шеф израелске дилломатије Авигдор Либерман изјавио је недавно да Ал Каида и друге исламистичке екстремне групе покушавају да успоставе базе на Балкану.

"Доказ за ово су покушаји муслиманских хуманитарних организација да из Африке и Јужне Америке пребаце новац у регионе настањене Бошњацима и Албанцима", рекао је тада Либерман.

Министар спољних послова БиХ Свен Алкалај је, међутим, одбацио такве изјаве као потпуно неутемељене и додао да оне наносе штету међународном угледу БиХ.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи