Читај ми!

Пленковић: Три сценарија о паду дрона у Загребу

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да постоје три могућа објашњења прошлонедељног пада беспилотне летелице у Загребу. Из Кијева тврде да нису лансирали дрон према Хрватској.

Пленковић је рекао да се у случају пада дрона совјетске производње у Загребу проучавају најситнији детаљи.

"Знамо да је ријеч о извиђачком дрону с дометом већим од тисућу километара, поуздано знамо да је имао експлозивну направу. То сам појаснио, експлозија се догодила на неколико метара дубине", додао је Пленковић.

Према његовим речима, у провери са шпанским властима, радари у Румунији и Мађарској нису препознали ту летелицу као позив за узбуну.

"Било је тих дана и других лажних узбуна, она се појављивала и нестајала. Нажалост, пала је у главни град Хрватске. Сви наши партнери схватили су озбиљност ситуације. У овом тренутку још не можемо рећи како је и зашто летјелица пала у Загребу", навео је Пленковић.

Рекао је да "постоје три сценарија о паду дрона".

"Прво је да је ријеч о погрешки, друго је да је дошло до саботаже. И трећи сценариј је да је дрон послан у Загреб с намјером", истакао је хрватски премијер.

"Не можемо то тврдити, али је циљ да откријемо", додао је.

Нагласио је да само НАТО систем није могао уочити совјетски дрон ако не добије информацију од оних земаља чији га радари виде.

Министар одбране Украјине: Нисмо лансирали дрон

У међувртемену, Олексиј Резников, украјински министар одбране, рекао је да је сигуран да војска те земље није лансирала дрон према Хрватској.

"У свакодневном сам контакту с хрватским колегом, разговарамо о томе. Истражујемо тај инцидент и уверавам вас да ми нисмо лансирали тај дрон према Хрватској. Хрватска је наш пријатељ и никад то не бисмо учинили", рекао је Резников.

Резников је преко видео-везе учествoвао на састанку чланова спољнополитичког одбора Европског парламента.

Додао је да се ту поставља питање и безбедносног система НАТО-а. "Дрон је прелетео неколико земаља чланица, како га нисте видели, зашто га нисте уништили, можете ли покрити свој ваздушни простор?" упутио је, како је сам рекао, "реторичко питање" украјински министар одбране.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи