Читај ми!

Бензински туризам на мађарским пумпама, уштеда до 30 динара по литру

Због великих скокова цене нафте на светском тржишту, мађарска Влада још крајем прошле године увела је ограничење цене горива на 480 форинти по литру бензина и дизела. Повољна субвенционисана цена горива је утростручила потрошњу у Мађарској и изазвала гужве на пумпама. Томе су највише допринели камиони у транзиту, али и бензински туризам, јер се по литру горива може уштедети између 20 и 30 динара.

Откако је мађарска Влада увела забрану точења горива за домаће камионе веће од седам тона, а за иностране веће од три и по тоне, стање на бензинским станицама у Мађарској је нормализовано.

"Није проблем бензински туризам у пограничној зони, већ теретњаци и аутобуси који су на обичним бензинским станицама точили хиљаде литара горива и изазивали гужве и несташице. Сада велики камиони и аутобуси морају да пуне танкове на станицама високог притиска по тржишним ценама", изјавио је Жолт Хернади, генерални директор мађарске нафтне компаније "МОЛ".

Путнички аутомобили и даље могу да точе гориво по субвенционисаној цени од 480 форинти по литри горива, што је по садашњем курсу између 152 и 155 динара.

На бензинским станицама поред границе са Србијом, кажу да свакодневно има путника из Србије који долазе да напуне своје резервоаре.

"Тренутно је ситуација таква да дизел точимо свега десет литара по аутомобилу, бензина је могуће добити 20 - 30 литара. Врло отежано се снабдевамо са дизелом, па смо морали увести ограничење. Стижу редовно возачи из Србије, да наточе, јер је гориво јефтиније. Ова цена важи до 15. маја", каже Филип Ердег, продавац на приватној бензинској станици Реске у Мађарској.

На великим пумпама може се наточити до 100 литара горива по једном резервоару аутомобила.

Гориво у Мађарској, осим тога што је цена ограничена, има повољнију цену за потрошаче из Србије и због тога што је вредност форинте у последњих неколико дана на ниском нивоу.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи