Читај ми!

Пленковић показао фотографије: Дрон је био наоружан

Хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је на конференцији за медије да је дрон, који се у четвртак срушио на загребачком Јаруну, био наоружан и то поткрепио фотографијама трагова бомбе.

Андреј Пленковић је тиме демантовао данашњу изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који је рекао да је на Загреб пала ненаоружана летелица, преноси Хина.

"Још једном ћу поновити да је та летјелица била наоружана. Није била 'unarmed', него је била наоружана. То знамо сада, то се није знало у четвртак навечер, али зна се сада", рекао је хрватски премијер и показао фотографије трагова експлозива који је пронађен.

"Ја сам ово намерно показао сада како би отклонили све ове конфабулације које постоје у етру", казао је Пленковић.

Поручио је да надлежне службе раде на томе да поуздано утврде о којем типу бомбе се ради.

"Кад утврде, обавијестит ћемо јавност. Према информацијама хрватске војске никакву обавијест нисмо добили прије него је та летјелица ушла у наш зрачни простор. Оно што се настоји утврдити је како је и зашто уопће та летјелица дошла у Загреб. Је ли то била погрешка, саботажа или је било неке намјере је нешто што тек треба утврдити истрага и подаци до којих можемо доћи с партнерским земљама", нагласио је Пленковић.

Додао је како је пад летелице на земљу уместо на асфалт, по мишљењу стручњака, довео до тога да су трагови експлозије мањи него да је ударио у тврду подлогу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је раније данас супротно, да први показатељи указују на то да је на Загреб пао ненаоружан дрон.

"Према сазнањима која имамо, није реч о намерном нападу, али и овакви случајеви су опасни па смо повећали надзор", рекао је Столтенберг на питање о паду беспилотне летелице на подручје Загреба.

Истакао је да истрага није још завршена и да се утврђују чињенице, али додаје да "индикације које тренутно имамо не иду у прилог томе да је дрон био наоружан, него да је био извиђачке природе".

"И кад му је понестало горива, срушио се на подручју Загреба", додао је он.

Беспилотна летелица совјетске производње срушила се у четвртак увече после 23 сата у загребачком насељу Јарун.

У хрватски ваздушни простор ушла је из Мађарске, одакле је дошла из Румуније.

Шеф НАТО-а је додао да Хрватска, Мађарска и Румунија тек треба да размене све податке о овом инциденту и да тешње сарађују.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи