Читај ми!

Пронађена "црна кутија" летелице која је пала у Загребу, сумња се да је носила експлозив

Из олупине беспилотне летелице која се у четвртак срушила и изазвала експлозију у Загребу извучена је "црна кутија" која је делимично оштећена, саопштио је начелник Војне полиције Оружаних снага Републике Хрватске Владо Ковачевић, који каже да фрагменти летелице упућују на могућност да је носила експлозивну направу.

Пронађена "црна кутија" беспилотне летелице која се у четвртак срушила на Јаруну делимично је оштећена, али би требало да омогући приступ подацима о лету и раду ракетног мотора, рекао је Владо Ковачевић Хрватској радио-телевизији.

Ковачевић је истакао да се за сада не може рећи ко је власник дрона, одакле је дошао или која му је била мисија.

Наглашава да ће тачни подаци бити доступни тек након вештачења, а да су за сада све само претпоставке.

"Можемо претпоставити да је летелица носила експлозивну направу, један део указује на то, али све ћемо то тек видети", навео је Ковачевић.

Каже да, по свему судећи, летелица није била шпијунске или обавештајне намене јер се експлозив код таквих летелица не користи.

"Приступили смо истражним радњама, али врло опрезно, као да смо оперисали око. Имали смо препреке - електрични кабл непосредно у близини и велико стабло чији је корен био дубоко у земљи паралелно уз летелицу. Осим тога, била је и претпоставка да експлозивна направа још увек може бити у трупу летелице. Најбитније је да смо дошли до црне кутије", објаснио је бригадир Ковачевић.

Наводи да ће се "читањем" кутије бавит војни стручњаци из ваздухопловства, али да ће бити укључени и стручњаци са Факултета стројарства и научници, а да није искључена ни сарадња са партнерским земљама.

Надлежне службе у Загребу водиле су током целог дана истрагу и багерима из кратера ископавале делове беспилотне летелице која се срушила на Јаруну.

Грађани су упозорени да се, ради своје безбедности, удаље од места пада летелице, а из првог павиљона студентског дома "Стјепан Радић", најближег месту на које је дрон пао, евакуисани су студенти.

Столтенберг: Радићемо са Хрватском на расветљавању случаја

Председник Хрватске Зоран Милановић континуирано је информисан о току истраге и свим новим сазнањима и у сталном је контакту са врхом Оружаних снага и надлежних служби, саопштили су раније данас из Милановићевог кабинета.

Иако је Милановић на конференцији за медије у петак питао како је могуће да једна несофистицирана летелица проведе више од сат времена изнад чланица НАТО савеза, а да нико то не примећује, из његовог кабинета данас истичу да се кривац не може тражити само у НАТО већ и код држава чланица.

"Не може се тражити кривац само у НАТО, одговорност је и на државама чланицама изнад којих је летелица прошла без њихове реакције, али није време за упирање прстом у било кога, важније је да из овог догађаја извучемо поуку и да се то више не понови", саопштили су из Милановићевог кабинета.

Нешто касније, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг написао је на Твитеру да ће сарађивати са хрватским властима на утврђивању чињеница о паду дрона у Загребу и да је о инциденту разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Совјетска летелица у Хрватску ушла из Мађарске 

Снажна експлозија којој је претходио пад беспилотне летелице, одјекнула је у четвртак око 23 сата у Загребу, у близини студентског дома "Стјепан Радић" на Јаруну.

За сада је познато да се ради о беспилотној летелици совјетске производње, тешкој неколико тона, која је, како тврде хрватски званичници, лансирана са подручја Украјине.

И даље се чекају одговори на питања ко је и зашто лансирао летелицу, те како је пролетела кроз ваздушни простор три НАТО чланице, а да нико није реаговао.

Влада Хрватске је у петак саопштила да је летелица у хрватски ваздушни простор ушла из смера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на час, на висини од 1.300 метара.

Прелетела је Румунију за три минута, да би ушла у Мађарску, где је провела између 40 и 45 минута. У самом хрватском ваздушном простору била је седам минута пре него што се у 22.57 срушила у парк у Загребу.

И руска и украјинска страна тврде да летелица није њихова.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи