Читај ми!

Милановић о паду летелице: Како је могуће да није срушена на путу од Украјине до Загреба

Председник Хрватске Зоран Милановић каже да је пад беспилотне летелице која је изазвала експлозију у Загребу озбиљан инцидент. Наводи да је летелица долетела из простора Украјине и срушила се изнад Загреба кад је остала без горива. Каже да је преко 40 минута летела изнад Мађарске и седам минута у хрватском ваздушном простору.

Зоран Милановић је позвао грађане да буду мирни и истакао да су процене да пад летелице у Загребу није усмерен против Хрватске.

"Одређене процедуралне ствари морамо испитати – како је до овог дошло, а да летелица величине авиона није срушена на путу од Украјине до Загреба", рекао је Милановић у обраћању поводом пада летелице.

Наглашава да је тренутно предмет озбиљне истраге како је могуће да једна несофистицирана летелица проведе више од сат времена изнад чланица НАТО савеза, а да нико то не примећује.

"Питање је да ли је Хрватска са овим степеном одбране могла ишта направити. Било је врло кратко у нашем ваздушном простору", истиче Милановић.

"Нисам се чуо са Орбаном"

Милановић каже да се није чуо са мађарским премијером Виктором Орбаном, али да га је хрватски премијер Андреј Пленковић видео у Француској, на састанку европских лидера поводом рата у Украјини.

"И Мађарска је требало да има податке у најкраћем могућем времену, а није се догодило ништа", рекао је Милановић.

Наглашава да је догађај озбиљан и да ће седница Вијећа за националну сигурност бити одржана када се обаве договори са премијером Пленковићем.

"Брифиран сам пре пола сата. Седница Вијећа у формату који се користи као прилика за фотографирање нема смисла. Кад ме у оваквом тренутку назове премијер, кад се чујем са људима који нешто знају, када се чујем с градоначелником, то је то. Вијеће није оперативно тело", објаснио је Милановић.

"Зависимо од западних савезника"

Милановић је истакао да Хрватска, када је у питању противваздухопловна одбрана, зависи од западних савезника све док не добије 12 авиона који ће, како каже, исто бити бескорисни док се у њих не уложе нека средства.

"И у најбољим околностима, ово је таква ванредна и непредвиђена ситуација да морате зависити од партнера и чланица НАТО-а, које нам нису несклоне и очито је код њих дошло до неког пропуста", сматра Милановић.

Тврди да нема потребе да зове украјинског амбасадора на разговор јер је тамо рат и ситуација је изван контроле.

"Само се надамо да се то више неће догодити" нагласио је Милановић.

На месту експлозије кратер и два падобрана 

Снажна експлозија којој је претходио пад беспилотне летелице, одјекнула је синоћ око 23 сата у Загребу, у близини студентског дома "Стјепан Радић" на Јаруну, потврдила је рано јутрос хрватска полиција.

На месту експлозије остао је кратер пречника три метра. Пронађена су два падобрана и крхотине, а неколико аутомобила је оштећено. Нико није повређен.

Влада Хрватске је саопштила да је летелица у хрватски ваздушни простор ушла из смера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на час, на висини од 1.300 метара. Премијер Андреј Пленковић каже да је реч о летелици руске производње.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи