Читај ми!

Врховни суд укинуо осуђујућу пресуду Санадеру у афери "Хипо"

Хрватски Врховни суд укинуо је пресуду бившем премијеру и председнику ХДЗ-а Иви Санадеру за аферу "Хипо", којом је крајем октобра 2018. у поновљеном поступку проглашен кривим и неправоснажно осуђен због ратног профитерства на две и по године затвора.

Тужилаштво је Ива Санадера у афери "Хипо" теретило да је као заменик министра спољних послова крајем 1994. и почетком 1995. узео провизију у противредности од 3,6 милиона куна, након што је та аустријска банка Хрватској одобрила кредит за куповину зграда дипломатских представништава.

Како се радило о времену у којем је Хрватска била у непосредној ратној опасности, Санадер је оптужен и да је ратни профитер.

"Врховни је суд прихватио жалбу оптуженика те укинуо пресуду Жупанијског суда у Загребу. Првоступањском је пресудом оптуженик проглашен кривим због казненог дјела злоупорабе положаја и овласти уз примјену Закона о незастаријевању казнених дјела ратног профитерства и казнених дјела из процеса претворбе и приватизације (даље: Закон о незастаријевању)", стоји у објави Врховног суда.

Санадер се терети да је искористио ратно стање за узимање провизије при склапању уговора. Стављено му је на терет да је договорио да му страна банка за учествовање у преговорима као противуслугу за улазак те стране банке на хрватско тржиште исплати провизију у готовини, у висини пет одсто одобреног зајма, пише Врховни суд у образложењу.

Врховни суд је објаснио и због чега укида пресуду за ратно профитерство. Кажу да није доказано да је поступање Иве Санадера негативно утицало на живот људи.

"Према оптужници страна банка је оптуженику исплатила износ провизије у протувриједности 3.610.528,18 куна. Таквим поступањем у ратом увјетованом тешком финанцијском и господарском стању Републике Хрватске оптуженик је стављено на терет да је остварио протуправну имовинску корист. Према оптужници износ остварене корист у неразмјеру је с угроженим темељним вриједности државе и друштвене заједнице те интереса Републике Хрватске", додају из суда.

"Врховни суд оцјењује да је првоступањски суд пропустио на правилан начин утврдити на који начин је поступање оптуженика имало штетног утјецаја на материјалне увјете живота становништва у рату и господарског потенцијала државе те других имовинских интереса или пробитака државе у рату", кажу из суда.

Наглашавају и да ће поступак бити поновљен, као и да је у поновљеном поступку потребно с више пажње оценити јесу ли се у понашању оптуженика стекла сва битна обележја казненог дела злоупотребе положаја.

"Потом је потребно оцијенити има ли мјеста примјени Закона о незастаријевању односно је ли остварена знатна имовинска корист и неразмјерна. Првоступањски ће суд донијети нову на закону утемељену одлуку коју ће ваљано образложити", стоји у објави.

Санадер је у затвору од априла 2019. године када му је Врховни суд повисио казну за корупцију у случају "Планинска" на шест година затвора. 

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару