Драган Калинић искључен из СДС-а

Главни одбор Српске демократске странке искључио из странке бившег председника те странке Драгана Калинића, због, како се наводи, подривања јединства те странке.

Бивши председник Српске демократске странке Драган Калинић искључен је данас из странке на седници Главног одбора СДС одржаној у Билећи.

Захтев за Калинићево искључење поднела је његова изборна база, Источно Сарајево, што је Председништво странке једногласно прихватило, а Калинићева жалба Главном одбору је одбијена и он је искључен из странке на чијем челу је био од 1998-2004. године.

За Калинићево искључење из СДС гласала су 42 члана Главног одбора, 23 је било против, а пет уздржаних.

У захтеву за искључење Калинића из странке је наведено да је он у претходном периоду "роварио унутар странке и подривао њено јединство", што је оцењено штетним по странку пред опште октобарске изборе.

Коментаришући искључење, председник СДС Младен Босић је рекао да је до ове одлуке морало доћи, јер је, како је рекао, било очигледно да је дошло до паралелног рада и унутарстраначке поделе и подривања.

"Ми смо све учинили да странка сачува јединство. Имали смо искуство у претходних неколико година да се периодично понавља иста прича из исте кухиње оних истих људи који сматрају да због нечега имају право да доносе одлуке у име странке, иако не живе овде и немају никакве везе са стварним страначким животом", рекао је Босић.

Босић каже да овим није нарушено јединство странке, наводећи да се и данас показало да је СДС демократска странка и да то није ничије приватно власништво.

У првој изјави по искључењу, Калинић је изјавио новинарима да не прихвата став да је реметилачки и рушилачки фактор у СДС најављујући да ће у наредним данима и месецима размишљати о могућим облицима свог даљег политичког ангажовања у РС, јер сматра да је "за Српску, као и многи заслужни људи дао много тога".

Калинић је рекао да је чудно то што је искључен из СДС-а након што га је помиловао високи представник у БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко у септембру је донео одлуку којом је омогућио поновни политички ангажман Калинићу и још тројици функционера СДС-а. Њих је у лето 2004. године, заједно са још око 60 функционера СДС, сменио тадашњи високи представник Педи Ешдаун, оптужујући их за кршење Дејтонског споразума и пружање подршке хашким бегунцима.

Калинић је оценио да упркос резултату у Билећи, Младен Босић и, како је рекао, екипа око њега не могу да направе добар резултат на предстојећим општинским изборима.

"Такав СДС ни у заједничкој коалицији неће моћи победити (председника СНСД-а Милорада) Додика", закључио је Калинић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи