Читај ми!

Загреб, дизање банкомата у ваздух - плин, боца, каблови, војни експлозив

У Загребу је током ноћи још један банкомат "дигнут у ваздух", а у загребачкој полицији кажу да су током ове године забележили чак 10 провала у банкомате изазивањем експлозија.

Током целе прошле године на подручју загребачке Полицијске управе забележено је 29 таквих провала у банкомате, од којих је њих 20 остало у покушају.

У полицији кажу да су разрешили три експлозије банкомате ове године.

Наводе да су 12. јануара ухапсили 29-годишњака који је, заједно с 35-годишњаком, ноћ раније провалио у банкомат на Тргу Ане Рукавине. Двојац се сумњичи да је, уз помоћ претходно припремљених боца с плином, монтираним гуменим цревима и електричним каблом изазвао експлозију на банкомату у склопу продавнице у насељу Трнско, након чега су однели касету с новцем.

Млађи осумњичени притом је ухапшен је 15 минута након провале, док је 35-годишњак пронађен накнадно. 

У сарадњи с колегама из сисачко-мославачке жупаније загребачки полицајци се након вишемесечног истраживања ухапсили четири особе које се сумњиче да су у четири наврата од краја 2020. до јануара 2021. експлозивом покушали да обију банкомате у склопу зграде Општне Врбовец, дечјег вртића у Јалшевцу, радње у Володеру, и банкомат у Великој Лудини. Притом су изазвали пожара друштвеног дома и оштетили пословницу Хрватске поште.

Војни експлозив и "лопата" 

Загребачки полицајци су почетком децембра прошле године довршили и истраживање названо ''Франкопан'' којом је разоткривена шесточлана група пљачкаша која је употребом војног експлозива проваљивала у банкомате и украла 1,8 милијуна куна. Од почетка 2021. до децембра те године осам пута су провалили у банкомате разних банака употребом војног експлозива који је недоступан у јавној набави.

Проваљивали су користећи посебан алат, који се у жаргону назива ''лопата'', уметнули експлозив у малу преграду за новац, након чега би изазивали експлозију којом би отворили банкомат и украли касете с новцем. На тај су начин починили материјалну штету ''тешку'' најмање 2,65 милиона куна, што укључује и 1,8 милијуна украдених куна.

Загребачка полиција је 11. маја 2021. ухитила и 46-годишњака осумњиченог да је дан раније, заједно с двојицом помагача, покушао да провалити у банкомат, такође изазивањем експлозије.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи