Читај ми!

Скупштина РС усвојила Нацрт закона о Високом судском и тужилачком савету

Скупштина Републике Српске усвојила је нацрт Закона о Високом судском и тужилачком савету и тако озаконила најављивани повратак надлежности у области правосуђа. У Сарајеву је, на ванредној седници Управног одбора Савета за спровођење мира, без руског амбасдора, Република Српска позвана да одустане од свих, како кажу, неуставних потеза. Европска Унија је осудила одлуке Скупштине РС.

Нацрт Закона од 83 подржало је 45 посланика. Иде у јавну расправу, а пред Скупштину ће поново у форми приједлога. Опозиција приликом гласања суздржана, а расправа протекла у међусобним оптужбама.

"Баш као што су ентитети могли постићи политички договор да одређену функцију пренесу на ниво БиХ тако и ту сагласност могу и опозвати", рекао је Срђан Мазалица из СНСД.

"Ја и ПДП јесмо за наш савјет и за независност РС, ако је то могуће. Ако није могуће, ако је ово још једна ваша превара, наравно да нисмо за", нагласио је Игор Црнадак из ПДП-а.

Истовремено, Милорад Додик о санкцијама Европске уније.

"Шта има ЕУ са тим, јесмо ли ми чланице ЕУ. А шта би ЕУ могла да уради?Као неће више да подржавају пројекте, у реду, то разумијем, то значи да нас купујете. Ми смо мислили да треба да се прилагодимо ЕУ. ЕУ је једна племенита идеја али бриселска администрација је покварено јаје. Нека ураде шта мисле да ураде. Ако су досљедни у провођењу права онад би требали да подрже РС не да је казне. Ево рећи ћу им јавно: Лажете. Лагали сте и онда када сте подржали високог представника јер он није имао право довести у заблуду многе", рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Док је Додик у Источном Сарајеву бранио враћање надлежности, Драган Човић и Бакир Изетбеговић у Сарајеву на још једном састанку без договора о Изборном закону. Човићу питање- да ли подржава Закон о правосуђу на нивоу Републике Српске.

"Ја сам више пута казао да све оно што је у складу са Уставом БиХ мени није проблематично, а струка нека каже шта је то у складу са Уставом или није. Зато постоје институције које то пуно боље од Драгана разумију", сматра предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Када буде формиран ВСТС Републике Српске са сједиштем у Бањалуци, имаће 11 чланова.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи