Читај ми!

Албанија, бивши министар полиције на робији због сарадње са мафијом

Апелациони суд у Тирани осудио је бившег министра полиције Саимира Тахирија на три године и четири месеца затвора због сарадње са криминалног групом умешаном у шверц марихуане. Тахири пребачен у затвор пет година после првог хапшења и низа преокрета.

Бивши албански министар полиције Саимир Тахири, везан лисицама, спроведен је из зграде Апелационог суда за корупцију и организовани криминал у затвор где ће провести три године и четири месеца због веза са мафијом.

"Затражио сам две кутије цигарета за Саимира", рекао је адвокат бившег министра полиције, наводећи да је судска одлука "скандалозна и штетна по углед" његовог клијента.

Тахирију остаје могућност да се Врховном суду жали на казну, до које је албанско правосуђе дошло после пет година дугог процеса и серије преокрета.

Бивши министар полиције је, уз много помпе, ухапшен у новембру 2017. године, због веза са шверцерима марихуане из клана Хабилај, међу којима су били и његови рођаци.

Прва затворска казна коју му је годину дана касније изрекао суд у Тирани, брзо је преиначена у условну, што је изазвао талас незадовољства у Албанији праћен оптужбама опозиције да су владајући социјалисти "киднаповали правосуђе".

Тужилаштво је, тада, тражило казну од 12 година затвора, али је суд проценио да су докази довољни само за условну пресуду због "пропуста у процесуирању случајева кријумчарења наркотика".

Како је текла "Афера Тахири"

Тахири је био министар унутрашњих послова од 2013. до марта 2017. године, када га је премијер Еди Рама разрешио дужности, али је на изборима водио кампање социјалиста у Тирани. Пре смењивања са места министра, опозиција га је оптуживала за везе са мафијом.

Последњи у серији скандала избио је пошто су италијанске власти ухапсиле Моисија и Флоријана Хабилаја, шефове локалне организације која је пребацивала марихуану из Албаније у Италију.

У маси хапшења и јурњава патролних чамаца и шверцерских глисера по Јадрану, овај догађај прошао би готово неопажено да двојица ухапшених нису рођаци Сеимира Тахирија, мада је бивши министар негирао било какве везе са њима.

Суштински, везе властодржаца и шверцера дроге много су дуже него што је то политичка каријера Едија Раме. Беспућа око албанског градића Лазарат већ двадесетак година уживају статус главног снабдевача западне Европе марихуаном и то без икаквог уплитања полиције и централних власти у Тирани.

У једноставној подели задатака екипа из Лазарата је несметано гајила марихуану, док је заузврат локално становништво листом гласало за демократе.

Стање се променило после избора 2013. године и доласка на власт социјалиста Едија Раме, па је годину дана касније покренута велика акција сузбијања марихуане и већ надалеко чувене "Операције Лазарат".

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи