Читај ми!

Усвојени закључци о политичко-економској ситуацији у БиХ

Народна скупштина Републике Српке усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.

На данашњој седници донети су закључци којима се тражи да представници Републике Српске у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

Од Владе Републике Српске се тражи да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

Наводи се да у складу са закључцима са 20. посебне седнице Народне скупштине представници Републике Српске у парламенту БиХ, Савету министара и Председништву БиХ могу да присуствују седницама, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине, Владе и председника Републике Српске.

Закључке су потписали представници посланичких клубова СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НПС.

За предложене закључке гласало је 50 посланика, колико их је и било присутних.

Донети су наредни закључци:

- Народна скупштина Српске констатује да нису престали разлози због којих је НСРС усвојила закључке на 20. посебној седници одржаној 30. јула 2021. године.

- НСРС констатује да су се представници Српске у институцијама БиХ понашали и деловали у складу са закључцима усвојеним на 20. посебној седници.

- НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

- Парламент Српске тражи од Владе Српске да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

- НСРС подржава што скорије усвајање и ступање на снагу закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу на имовину.

-НСРС ће основати радно тело за борбу против корупције у својим актима предвидети да на челу тог радног тела буде представник опозиције.

- НСРС тражи од Парламентарне скупштине БиХ да пре сваке седнице достави Народној скупштини све материјале на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

- НСРС тражи од Савета министара да прие сваке седнице достави све материјале Влади Српске на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

- НСРС тражи од Председништва БиХ да пре сваке седнице достави све материјале председнику Српске ради заузимања ставова у адекватном временском року.

- НСРС сматра да је у складу са закључцима са 20. посебне сједнице, да представници Српске у ПС БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Парламента Српске, Владе Српске и предсједнице Српске.

- НСРС предлаже предсједници Српске да упути нови позив предстанвицима институција и других конститутивних народа из ФБиХ за разговор и дијалог о могућим рјешењима за превазилажење тренутне кризе у БиХ.

- НСРС остаје при ставу да БиХ може егзистирати само на бази Устава БиХ и договора између два ентитета и три конститутивна народа.

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи