БиХ на рубу сиромаштва

Више од 650.000 људи у Босни и Херцеговини једва преживљава. Број оних који се хране у народним кухињама повећан за трећину. Стопа незапослености забринула и Светску банку.

Број сиромашних у БиХ у 2010. години биће повећан за два одсто у односу на 2007. годину када је једва преживљавало око 640.000 људи, процењују представници Светске банке и Дирекција за економско планирање.

Представници Светске банке и Дирекције тврде да немају тачне податке о сиромаштву, јер не постоје статистички показатељи о броју становника.

У категорију сиромашних убрајају оне који месечно имају око 65 конвертибилних марака за живот.

Марко Мантованели, шеф Канцеларије Светске банке у БиХ, подсетио је да је од 2004. до 2006. године у БиХ био забележен позитиван тренд смањења броја сиромашних.

"Процена је да ће предвиђено смањење бруто националног дохотка за 3,5 до четири одсто узроковати повећање стопе сиромаштва и да ће готово поништити половину унапређења које је постигнуто пре кризе. Током 2007. године национални бруто доходак био је виши од шест одсто, а у 2009. години минус три одсто", истакао је Мантованели.

Директорка Дирекције Љерка Марић, упозорила је да ће пола милиона становника, који су због економске кризе током прошле године остали без посла, бити на рубу преживљавања.

"Њихов положај зависи од дужине трајања незапослености. Ако се тај период одужи, нема сумње да ће и они бити у категорији апсолутно сиромашних грађана који једва спајају крај с крајем", каже Марићева.

У Светској банци запажају да је приметна снажна веза између образовања појединаца и сиромаштва.

Тако је стопа сиромаштва највиша међу домаћинствима на чијем челу је особа с основним степеном образовања, а више од 40 одсто одраслог становништва у БиХ нема ни средњу стручну спрему.

Руралне средине најсиромашније

Међу најсиромашнијим породицама дефинитивно су и оне које живе у руралним подручјима, односно вишечлана домаћинства која преживљавају од пољопривреде.

Према истраживањима и проценама Светске банке у БиХ, привредне активности у текућој години биће смањене због утицаја економске кризе, а квалитет запослења, који већ представља извор незадовољства за многе грађане, вероватно ће бити погоршан.

Констатују и како је због економске кризе у значајној мери смањена стопа давања кредита како појединцима, тако и правним лицима. Због тога нема улагања, отварања фирми и нових радних места.

"Запослење јесте један од видова превазилажења овог проблема. Али то неће ићи само од себе. БиХ мора да поједностави пословно окружење како би привукла инвеститоре, јер све земље у окружењу налазе се у сличној ситуацији и нуде готово исто што нуди и ова земља", рекао је Мантованели.

Према његовим речима, социјална заштита је ефикасан инструмент, али ова мера не може бити препоручена властима у БиХ.

"Много новца власти троше на социјалне накнаде и оне углавном одлазе у руке оних који су добростојећи. Петина најсиромашнијих не може добити ову накнаду. И због тога је неопходна реформа у овом сектору и увођење имовинског цензуса", рекао је Мантованели.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи