Укидање виза зависи од власти БиХ

Одлука о укидању виза за путовање држављана БиХ у ЕУ зависи од тога како и колико власти спроводе задатке из Мапе пута, рекао посланик Европског парламента Јелко Кацин.

Посланик Европског парламента Јелко Кацин изјавио је у Сарајеву да одлука о укидању виза за путовање држављана БиХ у ЕУ зависи од тога како и колико власти БиХ спроводе задатке из Мапе пута.

"Ми смо себи поставили циљ да БиХ добије либерализацију визног режима пре 15. годишињице не само Дејтонског споразума, већ и пре 15. годишњице сребреничких догађаја", навео је Кацин.

Посланик Европског парламента је поручио да власти у БиХ треба да раде тако да омогуће да визе буду укинуте.

"Србија је укинула визе својим грађанима, Македонија и Црна Гора такође. БиХ не може очекивати да то неко други учини за њу", навео је Кацин.

Како је истакао, уставне промене нису услов за либерализацију визног режима.

Посланик Европског парламента је оценио да су БиХ потребне уставне промене и промене Изборног закона.

Европски суд за људска права оценио је дискриминаторским одредбе Устава БиХ које се односе на избор грађана БиХ који нису порипадници три већинска народа на највише државне функције, пошто њима није омогућено кандидовање за члана Председништва или делегате у Дому народа БиХ.

Кацин се налази у посети БиХ са групом представника Савеза либерала и демократа Европе, посланика Европског парламента.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи