Читај ми!

Kаменицама и противпожарним апаратима на страначке ривале – нереди у седишту албанских демократа

Присталице бившег председника и премијера Албаније Салија Берише бацале су каменице и упале у седиште опозиционе Демократске партије, из које је Бериша прошле године избачен. Њихови страначки ривали бранили су се противпожарним апаратима. Полиција сузавцем и воденим топовима окончала нереде. Најмање један полицајац и један демонстрант су повређени.

У борби за превласт две различите фракције у Демократској партији, дошло је до нереда, када су присталице бившег председника и премијера Салија Берише покушале да заузму седиште те странке у Тирани.

Како преноси Ројтерс, они су бацали каменице и чекићима развалили сигурносна врата зграде, а уз помоћ мердевина покушали су да дођу до другог спрата на којем су се налазили посланици Демократске партије, који подржавају актуелног лидера те странке Љуљзима Башу.

Немири су окончани када је полиција на окупљене испалила сузавац и употребила водене топове. Повређени су најмање један полицајац и један демонстрант.

Полиција у саопштењу наводи да је била приморана да интервенише, након што је "група посланика унутар Демократске партије затражила помоћ полиције јер су им животи били у опасности". 

Локални медији преносе да су људи у згради, пре доласка полиције, покушали да спрече демонстранте тако што су ка њима активирали противпожарне апарате.

Сали Бериша је прошле године избачен из Демократске партије, након што му је Вашингтон забранио улазак у Сједињене Државе због наводне корупције.

Бериша је оптужбе одбацио као неистините и кренуо у борбу за превласт у странци, против актуелног лидера Љуљзима Баше. Прошлог месеца је сазвао скупштину странке и прогласио се за њеног председника.

"Битка ће се наставити… Ми сматрамо партијску зграду нашим домом и ослободићемо наш дом", рекао је Бериша, непосредно након што је полиција њега и његове присталице спречила да поново приђу згради, користећи бибер-спреј.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи