Читај ми!

Пленковић: Истрајаћемо на нормализацији односа са Србијом

Хрватски премијер Андреј Пленковић предводио је државну делегацију на традиционалном божићном пријему у организацији Српског националног вијећа. Поручио је да ће Хрватска истрајати на нормализацији односа са Србијом, као и на томе да српска мањина у буде поштована и да партиципира у политичком животу. Присутнима се обратио и патријарх српски Порфирије.

Андреј Пленковић је присутне на божићном пријему поздравио традиционалним поздравом "Мир Божји, Христос се роди".

"Када гледам на укупно постигнуће парламентарне већине која даје тон хрватском друштву с политичким представницима српске мањине који су, с осталим мањинама, представници владајуће већине, могу рећи да смо се и пре кризе водили идејом да смањимо поларизацију у друштву, учинимо кораке поштовања, разумевања, пијетета и истине, али исто тако да будемо окренути будућности и сарадњи", рекао је хрватски премијер.

Тај политички оквир, према речима премијера Пленковића, оснажен је у другом мандату и манифестира се у свему што радимо.

"Пазимо да не дижемо тензије, него да их спуштамо. Гледамо да не остављамо проблеме који су се акумулирали годинама, него да их решимо дијалогом и сарадњом и то на целој територији Републике Хрватске", навео јеј Пленковић.

Истакао је да је та врста политике дијалога и уважавања стандард испод којег се више не сме и неће моћи ићи.

Патријарх Порфирије: Мир значи давање простора другоме

Патријарх је истакао важност мира као основне поруке Божића и рекао да "мир међу људима значи давање простора и места другоме, другачијем, да буде поред мене, да буде у мојој души и у моме срцу. Давањем места другачијем, а у исто време истом, јер више смо једно него што смо различито".

"Различитост која постоји међу људима дар је од Бога", према Патријарховим речима, постоји да би се "разрасло оно што је једно и што је јединствено. Да бисмо расли, како каже апостол Павле, у меру раста висине Христове, а то значи у меру свечовека. Човека који јесте потпуно утемељен у себи, у свом идентитету, али у исто време који је апсолутно и до бескраја обогаћен другим и другачијим", казао је патријарх.

Поручио је да је време у ком живимо време немира и страхова и истакао да немири нису оно што долази споља и да страх није оно што долази изван нас.

"Страх и немир су нешто што је у нама и што излази из нас. Шта то значи? То не значи да не постоје немири, невоље, проблеми који су изван нас, али да у исто време ако мислимо да ми у себи, немирни, располућени, распарчани, у сукобу са самим собом, можемо решити и најмањи проблем, можемо успоставити и најмањи мир који нам долази споља и који је изван нас, у најмању руку смо у заблуди. Ми морамо, свако са собом и у себи, пре свега, стећи мир, а из тог мира и истинску и праву храброст, како бисмо могли, хватајући се у коштац са свим оним што је изван нас, једно по једно решавати", казао је Патријарх.

"Управо данашњи дан, прослављање Рођења Сина Божјег као Онога који нам доноси мир, доноси и формулу за постизање мира у себи, а онда и реализовање и рефлектовање тог мира изван себе, тј. око нас. Најпре је важно да се помиримо са Богом, а за нас хришћане то значи да усвојимо систем вредности на који нас Јеванђеље позива. Тај систем вредности је једноставан: Љуби ближњега као самога себе и притом не постављај питање ко је теби ближњи, него се питај коме си ти ближњи. А ближњи си, и испуњаваш тада Јеванђеље Христово и заповест Његову, сваком оном коме је потребан мир, коме је било шта потребно, када показујеш љубав према другоме, не питајући себе шта је он, тај други, учинио теби, него шта ти чиниш њему. На тај начин, и у разним другим димензијама, утемељен на Јеванђељу, човек стиче мир у себи и, не само да чује реч Христову: Не бој се!, него и стиче истинску храброст да ограничи свој егоизам, да ограничи своју похлепу, да дâ простора другоме, да и он ма колико мали био и где год био на основу својих дарова допринесе општем добру", истакао је патријарх Порфирије. 

Пуповац: Банија је наша кућа и кућа наше химне

На традиционалном божићном пријему, председник СНВ-а Милорад Пуповац обраћање је посветио обнови Баније.

Пуповац је подсетио да су бројни грађани на Банији након потреса остали без кућа уместо којих су захваљујући широкој мрежи солидарности добили привремени смештај који, како је рекао, ипак није такав да се у њему треба дочекати још једна зима и још једна година.

"Остајући без својих кућа наши суграђани на Банији остајали су без својих села и градова. Без свог јавног и друштвеног простора. Остајући без својих села и градова, остајали су и без и оно мало радних места што су их тамо стварали или налазили. Остајући без свега тога реално је да Банија увелико постане ничија кућа", навео је Пуповац.

"Зато на данашњи дан и овако окупљени требало би да кажемо да Банија неће постати ничија кућа, већ наша кућа. Кућа која има људе. Која има пут. До школе. До посла. До амбуланте. До места за забаву. Кућа која има шталу. Која има воду. Која има спремиште за машине. Која има складишта за усеве или плодове", истакао је председник СНВ-а.

Подсетио је да су протеклих година, како је рекао, многи наши суграђани отишли из својих кућа јер нису видели перспективу бољег живота у свом завичају и домовини.

"За земљу која је толико становника, међу њима већину наших сународњака Срба, изгубила током рата, то је опасно. Зато уз све што већ чинимо, а то није мало, потребно је да чинимо више и да мењамо све оно што у хрватској кући смањује или замагљује перспективу бољег живота", рекао је Пуповац, пренео је портал хрватског недељника Новости.

Истакао је да то значи да политику вишка речи, било отровних било празних, претварамо у политику расправе и разговора.

Навео је да политику приватних интереса претварамо у политику јавног добра, да присутне осећаје неправде свакодневно претварамо у осећаје праведности, да расположиви јавни и приватни новац, идеје и енергије чувамо и претварамо у погонско гориво наше економије.

"То значи да за своју, хрватску кућу чинимо најбоље и највише. Тако у њој нико неће бити вишак и ништа неће бити мањак. На крају, овде сам домаћин овог скупа али не и домаћин ове куће. Домаћин ове куће на загребачком св. Духу је Онај чије рођење прослављамо и Онај који и након што је постао патријархом СПЦ није напустио ни ову кућу, ни овај град, ни ову земљу", рекао је Пуповац, кој је присутне поздравио традиционалним божићним поздравом "Мир Божји, Христос се роди".

Пријем је одржан у атријуму Српске православне опште гимназије "Катарина Кантакузина Бранковић" у Загребу.  

На пријему су се окупили чланови, пријатељи, сарадници и симпатизери СНВ-а, као и представници хрватског државног врха, који је предводио Пленковић, известио је портал хрватског недељника Новости.

У делегацији су били председник Сабора Гордан Јандроковић, потпредседник владе Борис Милошевић, министарка културе и медија Нина Обуљен Коржинек и минисар спољних послова Гордан Грлић Радман.

Пријему је присуство градоначелник Загреба Томислав Томашевић. Божићни благослов, уз ломљење чеснице, уделио је патријарх српски Порфирије.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи