Румунске проститутке најбројније у ЕУ

Највећи број жена које се баве проституцијом у земљама Европске уније потиче из Румуније, показује најновије истаживање. Од приступања Бугарске и Румуније Унији 2007. године проститутке из тих земаља мање су ограничене прописима.

Истраживање спроведено у земљама Европске уније показало је да највећи број жена које се баве проституцијом у ЕУ потиче из Румуније. Та балканска земља је тиме од Русије преузла прво место по броју миграната који се баве проституцијом.

У 2006. години три главне земље порекла сексуалних радница биле су Русија, Украјина и Румунија. Међутим, 2008. редослед је био Румунија, Русија и Бугарска. Румунија у Бугарска су 2007. постале чланице ЕУ, што је утицало да до те промене дође, наводи Би-Би-Си.

Истраживање је спровела организација Тампеп (tampep.eu) са седиштем у Амстердаму, која се се бави превенцијом полно преносивих болести и промоцијом здравствене културе међу сексуалнм радницама. Тампеп прикупља податке од здравствених организација које нагледају здраввствено стање и навике и помажу проститутке.

Према истраживању, 70 одсто проститутки које раде у 27 земаља чланица ЕУ, долазе из централне и источне Европе, укључујући ту балканске и балтичке земље. Следећа популација проститутки, по пореклу, долази из Африке (12 одсто) и из Латинске Америке и Карипског региона (11 одсто).

Како наводи Темпеп, највећи број проститутки (70 одсто од укупног броја) у старим чланицама ЕУ су мигранти, док је процентуални однос у новим чланицама далеко мањи.

Тај проценат у Италији, Шпанији, Аустрији и Луксембургу износи 80 до 90 одсто укупне популације сексуалних радница. Најмање миграната има у Португалу (56 одсто) и Великој Британији (41 одсто).

"Од приступања Бугарске и Румуније Европској унији, многе сексуалне раднице из ових земаља су мање ограничене прописима, услед нове правне регулативе", наводи се у извештају.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи