Смањена казна ратном злочинцу у Хрватској

Хрватски Врховни суд смањио казну затвора бившем карловачком специјалном полицајцу Михајлу Храстову, осуђеном због убиства 13 заробљеника, резервиста ЈНА, на Коранском мосту 1991. године.

Бившем карловачком специјалном полицајцу Михајлу Храстову, који је осуђен због ратног злочина убиства 13 заробљеника на Коранском мосту 1991. године, Хрватски Врховни суд смањио је казну са осам на седам година затвора.

Храстов је осуђен за убиство тринаесторице и рањавања двојице резервиста ЈНА у Карловцу, 1991. године.

Реч је о коначној пресуди, на коју Храстов и Државно тужилаштво не могу да се жале. Преостаје им захтев за заштиту законитости, подношење уставне тужбе или тужбе Европском суду за људска права, јавила је хрватска новинска агенција ХИНА.

Врховни суд је Храстову (47) смањио казну узимајући као олакшавајуће околности чињеницу да се ради о оцу малолетног детета и човеку који је 70 одсто ратни војни инвалид, више пута одликован за учешће у Домовинском рату, који до сада није био осуђиван.

Три пута ослобођен кривице 

Суд је узео у обзир и да је Храстов злочин починио у стању смањење урачунљивости, као и зато што се злочин догодио у "ванредним околностима, за време оружаног сукоба".

Жупанијски суд у Карловцу три пута је Храстова ослободио кривице, уз образложење да је 13 заробљеника на Коранском мосту убио у нужној одбрани.

Пошто је два пута случај вратио на поновно суђење, Врховни суд је у мају прошле године у другом степену преиначио последњу ослобађајућу пресуду и осудио га на осам година затвора.

Храстов је искористио могућност још једне жалбе, коју му је Врховни суд у трећем степену делимично прихватио, смањивши му казну.

Коначну пресуду Храстов је дочекао у притвору, у којем је од маја прошле године.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи