Читај ми!

Македонски медији: Заев у среду подноси оставку на место премијера

Премијер Северне Македоније Зоран Заев у среду ће поднети оставку на ту функцију. Извори из СДСМ-а потврђују да ће Заев након новогодишњег обраћања председника Стева Пендаровског посланицима обавестити законодавно тело о својој оставци, што је оставка целе владе.

Од тог дана почињу да теку уставни рокови од 10 дана у којима ће Стево Пендаровски морати да повери мандат политичким партијама које имају већину у Скупштини, док нови премијер има рок од 20 дана пре него што посланицима поднесе програм и састав новог Владиног кабинета.

Према свим тим роковима, Северна Македонија ће до средине јануара добити нову владу у којој ће Алтернатива заменити Бесу, а СДСМ најављује отпуштање скоро свих њених кадрова, пише Сител.

Сасвим је извесно, како се наводи, да ће ресоре здравства, просвете, рада и социјалне политике, правосуђа и одбране водити нови људи.

Док се власт припрема за нову владу, опозиција не одустаје од позива на ванредне изборе. Дан након што је Северна Македонија пропустила последњу овогодишњу шансу за почетак преговора са ЕУ, ВМРО-ДПМНЕ захтева да Влада одржи обећање да ће се повући, а да грађани одлуче ко жели да води државу.

Према њиховим речима, ни већина од 64 посланика није одрживо решење.

Лидер опозиције затражио је јуче ванредне изборе пре почетка лета. Христијан Мицкоски је до сада предлагао да нову владу предводи лидер Алтернативе Африм Гаши, уместо наследника Зорана Заева, Димитра Ковачевског, који је на челу СДСМ-а.

Предлог Мицкоског експресно су одбиле и ДУИ и Алтернатива, док СДСМ и даље тврди да ће скупштинска већина бити одржива до редовних избора 2024. године.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи