Бонска овлашћења продубљују кризу

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко поручио да се Москва противи даљој употреби бонских овлашћења јер она продубљују кризу у БиХ. Изазове у БиХ би требало озбиљно схватити, рекао Валентин Инцко.

Москва се одлучно противи даљој употреби бонских овлашћења високог представника у БиХ, додајући да су те компетенције део проблема, а не решења спорних питања, изјавио је амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко.

Руски дипломата истакао је да међународна заједница мора да тражи други начин решавања отворених питања у БиХ и најавио да ће о томе његова земља у фебруару на седници Савета за примену мира покренути веома озбиљну расправу.

"Надамо се да ће наши партнери, а поготово високи представник, разумети да морају променити начин деловања, уколико желе стабилност у БиХ. Најбољи начин јесте да се укину бонска овлашћења, затвори ОХР и омогући долазак мисије ЕУ, која ће користити сасвим друге механизме за решавање проблема у БиХ", нагласио је Боцан-Харценко за бањалучки "Прес РС".

Истакао је да је употреба бонских овлашћења још од пролећа прошле године, ствара напетост и продубљује кризу у БиХ.

"Да није било одлуке високог представника о страним судијама и тужиоцима, не би било ни ове приче о референдуму у Републици Српској", рекао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, зато постоји разумевање ставова из РС, која одбацује употребу бонских овлашћења око теме која је изван мандата, штити своје интересе и спорна питања жели да решава на други начин.

Говорећи о уставним променама у БиХ, Харченко је истакао да је на ту тему много пута разговарао са политичким лидерима у РС који су, како је навео, спремни да преговарају о променама које би Устав БиХ ускладиле са Европском конвенцијом о заштити људских права.

"Важно је да се о том питању води апсолутно слободан дијалог домаћих политичких представника, без притисака било кога из међународне заједнице и без готових решења која би била написана изван БиХ. То не долази у обзир и такав приступ ништа неће решити", рекао је руски амбасадор.

Инцко: Ситуација у БиХ озбиљна

Високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инцко апеловао је у Европском парламенту да се постојећи изазови у БиХ схвате веома озбиљно.

Европска унија, укључујући и Европски парламент, морају бити активно ангажовани како би се променили садашњи негативни политички трендови у БиХ, рекао је Инцко у обраћању Радној групи за Западни Балкан Одбора за спољне послове у Европском парламенту.

Како је саопштено из канцеларије високог представника, Инцко је указао да је БиХ у последње четири године у политичком застоју.

"Упркос номиналном напретку у погледу програма који се тиче ЕУ, није усвојена ниједна нова реформа која би држави дала веће надлежности потребне за активно учешће у процесу приступања ЕУ", навео је Инцко.

Валентин Инцко је рекао да је уместо напретка било честих оспоравања институција на државном нивоу, као и Дејтонског мировног споразума, високог представника и његових овлашћења, укључујући и настојања да се пониште реформе, које су биле предуслови за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању.

Имајући на уму све проблеме са којима се суочава БиХ и непостизање напретка, Инцко је члановима Европског парламента рекао да постоји потреба за обнављањем напора за БиХ.

Он је такође навео питања која захтевају тренутно предузимање активности како би се кренуло ка затварању ОХР-а и напретку у погледу програма који се односи на ЕУ.

"Од крајње је важности да се јасно стави до знања политичким лидерима да су тренутна оспоравања Дејтонског мировног споразума и овлашћења високог представника неприхватњива", рекао је Инцко.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи