Западни Балкан у ЕУ 2014. године

Аустрија и Грчка покренуле иницијативу за пријем држава Западног Балкана у ЕУ 2014. године. Јоргос Папандреу рекао у Страсбуру да би то подсткло реформе у новим чланицама и решило многа важна питања, попут Косова.

Аустрија и Грчка реализовале су иницијату за Западни Балкан, предајући писмо високој представници за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон и шефовима дипломатија земаља чланица Уније, у којем се залажу за пријем свих држава региона 2014. године, на стоту годишњицу почетка Првог светског рата.

Како је Танјугу саопштено у Министарству иностраних послова у Бечу, писмо је упућено на основу прошлонедељног договора у Атини шефа аустријске дипломатија Михаела Шпинделегера и заменика шефа грчке дипломатије Димитриса Друцаса о конкретизацији иницијативе две земље за убрзавање приближавања земаља Западног Балкана ЕУ.

У писму се двојица дипломата залажу за што скорију ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом.

Такође се препоручује да ЕУ предузме кораке и по питању статуса кандидата за који је Београд, крајем прошле године, поднео захтев.

Према замисли, пре свега Атине, 2014. године би све земље Западног Балкана требало да постану чланице ЕУ, јер се ради о симболичној години.

Грчки премијер и министар спољних послова Јоргос Папандреу изјавио је на седници Савета Европског парламента у Стразбуру, да Грчка заговара такозвану "Агенду 2014" о пријему земаља Западног Балкана у ЕУ на годишњицу почетка Првог светског рата.

Пријем нових чланова потиснуће "умор од ширења" присутан у ЕУ, а подстакнуће и унутрашње реформе у новим чланицама. "Притом ће бити решена и многа важна питања попут Косова", рекао је јуче Папандреу у Стразбуру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи