Читај ми!

Рампа за Шмита, о чему ће се расправљати на посебној седници у Бањалуци

Уочи посебне седнице Скуштине Републике Српске о враћању надлежности, Парламент саопштава да неће дозволити канцеларији Високог представника да присуствује заседању и додаје да је недопустиво да ОХР пошаље обавештење, а не молбу о присуствовању седници.

У БиХ не постоји Високи представник, самим тим ни његова канцеларија, па не видимо било какав разлог да присуствујете посебној седници. Тако из Скупштине одговарају Кристијану Шмиту и поручују да заседање, као и сви грађани, могу да прате у телевизијском преносу.

За разлику од ОХР-а, на седници ће бити представници делегације Европске уније. У Парламенту кажу да су спремни да разговарају са свима који уважавају Српску.

"Сигурно да ће бити нека њихова реакција, каква ће бити, у потпуности нас не занима", каже Денис Шулић, потпредседник Народне скупштине Републике Српске.

Симболику у Српској за одржавање седнице виде и у томе што се одржава на дан када је на конференцији у Бону донета одлука о коришћењу Бонских овлашћења. Захваљујући њима високи представник до сада је наметнуо 260 одлука и пренио 140 надлежности.

"Република Српска има право на војску по Уставу и Дејтону, има право на суд и тужилаштво. Има право да има надлежност над фискалним системом у БиХ у односу на простор РС", рекао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

Пред посланицима ће бити Декларација и четири информације којим се Влада задужује да са председником Српске припреми текст Устава којим ће се потврдити све надлежности Српске. Информације о враћању војске, пореза и правосуђа. Имају рок од шест месеци.

"Није сецесија, није угрожавање територијалног интегритета. Не можете ми рећи да тиме што бранимо Устав да се понашамо неуставно", наводи Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Заседању у Бањалуци претходили су састанци представника Српске, али и БиХ са европским и америчким дипломатама. Милорад Додик и Жељка Цвијановић протекла два месеца разговарали су са више од 10 председника држава и влада Европске уније, Русије и Турске.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи