Подршка ЕУ суверенитету БиХ

Министри ЕУ пружили подршку територијалном интегритету и суверенитету Босне и Херцеговине, у складу са Дејтонско-Парискин споразумом, и одлучили да наставе деловање европске војне мисије ЕУФОР у тој земљи. Посебан аршин за Бих, истакао Милорад Додик.

Првог дана дводневног састанка у Бриселу шефови дипломатија ЕУ су посебно истакли своју приврженост територијалном интегритету и суверенитету БиХ у складу са Дејтонско-Париским споразумом.

Савет министара понавља пуну подршку европској перспективи БиХ, и потврђује да је операција ЕУФОР била важан део свеобухватних напора ЕУ у БиХ у подршци политичког процеса са циљем омогућавања Босни, на основу потребних реформи, да настави да напредује на путу процеса европских интеграција", наглашено је у закључку Савета министара иностраних послова ЕУ у Бриселу.

Европска унија је спремна, у случају потребе, да и после 2010. године остане у Босни и Херцеговини са својом мировном мисијом ЕУФОР под мандатом Уједињених нација.

Савет је истовремено подсетио на значајан напредак направљен од стране операције ЕУФОР у смеру испуњавања мандата и посебно у испуњавању војних и стабилизационих задатака из Дејтонског-Париског споразума, и подвлачи значајан допринос ЕУФОР-а стабилности и безбедности БиХ, каже се у закључку.

Савет подвлачи да ће се мандат ЕУФОР-а наставити у сагласности са Резолуцијом Савета безбедности УН 1895 и изражава спремност ЕУ, уколико то ситуација буде захтевала, да одржи своју војну улогу у подршци тих напора и после 2010, под мандатом УН, додаје се у закључку састанка шефова дипломатија ЕУ.

Министри ЕУ су такође истакли да ће наставити тесно да надзиру стање у БиХ.

Додик: Очекиван закључак министара ЕУ

Премијер Репулике Српске Милорад Додик изјавио је да је очекиван закључак министара спољних послова земаља ЕУ у Бриселу да све стране у Босни и Херцеговини треба да поштују одлуке високог представника.

Додик је рекао да ништа није спорно што је у оквиру надлежности високог представника, али све што је изван тога јесте спорно, без обзира на ауторитет институција које стоје иза тога.

"Видљиво је да ОХР ни једним актом није добио право да намеће законе и то је противправни посао ОХР и ја мислим да се покушава одбранити бесправно деловање високог представника, скривајући се иза једне тако значајне институције", рекао је Додик новинарима у Бања Луци.

Премијер РС је рекао да "ако је то претња, једне моћне асоцијације, каква је ЕУ, да заштити незаконито деловање високог представника" и поновио да високи представник у БиХ нема право да намеће законе и да му то право није дао нико, нити је то дато релевантним резолуцијама Савета безбедности УН нити било којим актом Савета за имеплементацију мира".

"Чиме су се руководили и Бриселу није ми познато", додао је Додик.

Говорећи о безвизном режиму за грађане БиХ, премијер РС је рекао да је чињеница да је БиХ испунила више услова и раније него што је то био случај у Србији и Црној Гори, које су добиле безвизни режим.

Посебан аршин за БиХ 

"То говори о томе да се према БиХ има посебан аршин", оценио је Додик.

Премијер РС је рекао да је Република Српска пристала да се испуне и последњи услови потребни за безвизни режим и да су на нивоу БиХ испуњени сви услови за то и да, уместо да се то поздрави, сада се поново траже услови да се проблематизује ситуација у БиХ.

Додик је рекао да му се чини да се покушава да се не дозволи безвизни режим пре општих избора у БиХ, који треба да се одрже у октобру, како би се утицало на политичко расположење у БиХ.

"Ако је то тако, онда се то може разумети да неко у Европи жели да врши притисак на јавност кроз приче - нећете добити безвизни режим у шестом месецу, него у октобру након избора", рекао је Додик.

Савет министара ЕУ је у Бриселу изразио снажну подршку високом представнику међународне заједнице Валентину Инцку и позао све стране у БиХ да поштују све одлуке које он доноси и да не угрожавају његов ауторитет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи