Да ли у БиХ има радикалних исламиста?

Наоружане исламистичке групе концентришу се према Републици Српској, тврди експерт за тероризам Џевад Галијашевић. Агенција Сипа нема сазнања о подршки радикалном исламизму у БиХ, каже директор Лујић.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић тврди да већ дуже времена добро обавештени кругови упозоравају на груписање и наоружавање радикалних исламистичких група у пограничном појасу Републике Српске.

Галијашевић је бањалучком "Фокусу" рекао да не треба занемарити чињеницу да се Горња Маоча, насељена вехабијама, у последњих неколико година жели гурнути у жижу интересовања јавности.

"Док су све очи уперене у Горњу Маочу, вехабије и припадници терористичких организација у БиХ несметано спроводе своје активности у Сарајеву. Горња Маоча само је један пипак огромне хоботнице, чија је глава у Сарајеву и то ни мање ни више него у џамији Краља Фахда", тврди Галијашевић.

Према његовим речима, због специфичног статуса те верске установе готово нико не води рачуна ко долази у ту џамију.

Галијашевић подсећа да је џамија Краља Фахда власништво Саудијске Арабије, па самим тим домаћи органи зазиру од било каквих посета или евентуалних провера.

"Људи окупљени око Незима Халиловића Мудериса, имама џамије Краљ Фахд, који не пропушта прилику да се уплете у политику и упути одређене претње и критике властима у Српској или својим неистомишљеницима у Федерацији БиХ, сигурно неће донети просперитет БиХ. Наравно, не треба бити искључив, па рећи да су све вехабије терористи, али мора се знати да су сви терористи вехабије", истакао је Галијашевић.

Сипа: Нема информација о терористима у БиХ

Док Галијашевић тврди да у БиХ постоје исламски терористи, надлежни органи тврде да немају та сазнања.

Агенција за истраге и заштиту БиХ (Сипа) не располаже информацијама о постојању терористичких организација у БиХ повезаних са Ал Каидом, изјавио је директор Сипе Мирко Лујић.

Мирко Лујић је рекао да је Сипа разменом података са другим полицијским агенцијама дошла до информација да је један број лица осумњичених за тероризам извесно време боравио на подручју БиХ, а за један број тих лица располаже информацијама и о њиховим наводним криминалним активностима.

На питање да ли Сипа располаже сазнањима о постојању мреже подршке хашком бегунцу Ратку Младићу у БиХ, Лујић је рекао да Агенција не располаже новим употребљивим сазнањима о ономе што се у жаргону назива "мрежа подршке хашким бегунцима".

Према његовим речима, Сипа, заједно са другим агенцијама, континуирано предузима мере и радње из своје надлежности с циљем откривања осумњичених за ратне злочине, укључујући и хашке оптуженике.

Директор Агенције је за "Независне новине" потврдио да постоје политички притисци на рад Сипе који, како је рекао, долазе из различитих политичких и других структура у БиХ.

Шеф израелске дилломатије Авигдор Либерман изјавио је недавно да Ал Каида и друге исламистичке екстремне групе покушавају да успоставе базе на Балканућ.

"Доказ за ово су покушаји муслиманских хуманитарних организација да из Африке и Јужне Америке пребаце новац у регионе настањене Бошњацима и Албанцима", рекао је тада Либерман.

Министар спољних послова БиХ Свен Алкалај је, међутим, одбацио такве изјаве као потпуно неутемељене и додао да оне наносе штету међународном угледу БиХ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи