БиХ нема услове за укидање визног режима

БиХ још није испунила све услове из Мапе пута за укидање визног режима, изјавио шеф делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас.

Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас изјавио је да БиХ још није испунила све услове из Мапе пута за укидање визног режима, додајући да су у смислу легислативе услови испуњени, али да технички има још посла.

Рекао је да је усвајање Закона о изменама и допунама Кривичног закона БиХ крупан корак ка испуњавању услова, али да у овом тренутку не може да каже да су сви услови испуњени.

Куркулас је нагласио да експерти Европске комисије, који ће друге и треће седмице фебруара боравити у БиХ, могу донети коначну оцену о томе да ли је БиХ спремна за безвизни режим.

"Не бих желио ништа да прејудицирам, нити да узимам прерогативе експертске мисије. Тачно је да је остварен напредак, али да ли је то довољно, рећи ће експерти", рекао је Куркулас за сарајевски "Дневни аваз".

Лист наводи да је према документу, који је Интерресорна група Савета министара БиХ за испуњавање услова крајем 2009. године доставила Парламентарној скупштини БиХ, остало нерешених још неколико техничких питања из Мапе пута до доласка контролне мисије.

Према истим извору, најкрупнији посао је именовање директора и заменика директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, за које је конкурс у току. У наредним седмицама потребно је пронаћи и адекватно решење за 148 особа које траже азил у БиХ, а за које траје жалбени поступак на одлуку о неприхватању азила.

Потребно је и доношење неколико подзаконских аката из области граничне контроле, издавања докумената за избегла лица, упутстава за контролу сумњивих трансакција и усвајање акционог плана за провођење Стратегије борбе против организованог криминала.

У току је инсталисање читача за биометријске пасоше, које мора бити завршено до краја јануара, при чему сваки гранични прелаз треба имати најмање по два оперативна читача.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи