Читај ми!

Курц поново у посланичким клупама, јавности поручује: Нисам робот

Доскорашњи канцелар и шеф Народне странке (ОВП) Себастијан Курц положио је данас заклетву у парламенту и тако поново постао посланик.

Себастијан Курц је у суботу поднео "привремену оставку" након што је Државно тужилаштво за борбу против корупције отворило истрагу против њега и врха ОВП-а због мита и корупције.

Уместо Курца, канцелар је постао министар спољних послова Александар Шаленберг, а Курц ће током истраге бити посланик и шеф одборничке групе ОВП у парламенту.

Курц је јутрос положио посланичку заклетву, чиме је и формално преузео нову функцију. Иначе, намерава да се врати на место канцелара кад се оптужбе тужилаштва против њега, како је рекао, "покажу као неосноване".

Због повратка Курца у парламент, посланица Ирене Нојман-Хартбергер, која је после избора добила његов мандат, морала је да се повуче из скупштине. 

Аустријски Курир наводи да се Курц неће данас обраћати у скупштини. Он је само кратко изјавио да је захвалан посланицима ОВП-а што имају поверења у њега и што су му дали стопостотну подршку, гласајући за шефа посланичке групе.

На фотографијама које су објављене на порталу види се да је Курц у парламент ушао насмејан, окружен својим страначким колегама.

Овај догађај веома је медијски испраћен у Аустрији, у сали је било много новинарских екипа.

"Нисам робот, грешим" 

Курц је јутрос на Фејсбуку објавио петоминутни снимак у ком се обраћа јавности. 

Рекао је да је у оптицају мноштво СМС порука које није он написао, а које га доводе у везу са афером за коју је оптужен.

Када је реч о порукама које је он написао, рекао је да "није робот, већ човек са грешкама и емоцијама" и да данас не би написао неке формулације које је тада саставио.

Указао је да се због тих порука извинио и да се због њих каје.

Међутим, подвлачи да СМС поруке нису и немају никакве везе са било каквим кривичним делом, те су циљано пуштане у јавност да се нанесе штета ОВП и њему лично.

Курц је затражио да се јасно направи разлика између СМС порука и оптужби везаних за кривично дело.

Када је реч о кривичним делима, каже да никада у целом свом животу није направио ниједно и обећао је да ће као шеф посланичког клуба ОВП дати свој допринос и подржати владу.

"Нисам канцелар из сенке", поновио је Курц у поруци грађанима.

Он је истакао да постоји стабилна влада и да су то грађани Аустрије заслужили.

Поновио је да је спречио коалицију четири опозиционе странке, тиме што је своју функцију ослободио и омогућио да Александер Шаленберг постане канцелар.   

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи