Различито о Ђукановићевој посети САД

Мило Ђукановић оценио да је његова посета САД "веома успешна". Опозиција уздржана. Медији пишу да су инвеститори затражили већу правну сигурност, али и да је премијер Црне Горе похваљен због признавања такозване државе Косово.

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић оценио је да је његова посета САД била "веома успешна".

"Сублимиран израз односа САД према Црној Гори је поштовање према ономе што је Црна Гора до сада постигла, као и пуна подршка њеним напорима на путу ка евроатлантским интеграцијама", рекао је Ђукановић на крају посете Вашингтону, где је, са министрима иностраних послова и финансија Миланом Роћеном и Игором Лукшићем боравио од 18. до 22. јануара.

Ђукановић је рекао да су и разговори црногорске делегације са представницима Светске банке и Међународног монетарног фонда били "врло успешни".

Представници међународних финансијских институција су, како је Ђукановић навео, изразили спремност за подршку напорима Црне Горе да очува стабилност економије.

Ђукановић и чланови делегације разговарали су у Вашингтону са потпредседником САД Џозефом Бајденом и државном секретарком Хилари Клинтон. Клинтон је најавила да ће "у догледној будућности" посетити Црну Гору.

Потпуно различите оцене Ђукановићеве посете САД

Подгорички медији различито информишу о посети Ђукановића Вашингтону.

Тако данашња "Побједа" о Ђукановићевој посети извештава под крупним насловом "Сви питају шта још Америка може да учини за нас", док лист "Вијести" објављује да "Инвеститори траже већу правну сигурност".

Лист "Дан" о посети пише под насловом "Захвални за признање Косова". Тај лист је известио и да је "Албанско-амерички савет јавно честитао" црногорском премијеру због признања Косова.

И политички актери у Црној Гори потпуно различито су оценили карактер и резултате посете премијера Мила Ђукановића САД.

Председник опозиционог Покрета за промјене (ПЗП) Небојша Медојевић је "захвалио "Ђукановићу због посете Вашингтону, јер је, како је рекао новинарима, премијер "подигао интересовање за Црну Гору".

"Разговарало се, вероватно, о његовом одласку из политике и комбинацијама које су тамо договаране", рекао је Медојевић.

Медојевић је раније најавио да ће он путовати у Вашингтон у фебруару, да би, како је тада објаснио, америчкој администрацији представио "другачију слику" Црне Горе.

Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) оценила је да "свима треба да импонује степен уважавања и подршке коју исказују највиши представници САД за све што је Црна Гора до сада постигла на унутрашњем и међународном плану".

У саопштењу ДПС-а је, међутим, оцењено да Џозеф Бајден и Хилари Клинтон "импресије о Црној Гори сигурно нису исказали услед неинформисаности о Црној Гори, региону и шире".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи