Референдум у РС половином фебруара

Уколико закон о референдуму буде усвојен, грађани РС би могли да се изјасне о подршци Дејтонском споразуму већ половином фебруара. Ако Бошњаци блокирају доношење тог закона, референдум би могао да се распише накасније за месец и по, истиче Додик.

Референдум у Републици Српској ускоро би могао да буде одржан. Премијер Републике Српске Милорад Додик истиче да се грађани том приликом неће изјашњавати о отцепљењу тог ентитета од Босне и Херцеговине, већ о подршци Дејтонском споразуму.

Додик је нагласио да би референдум о изјашњавању грађана РС о подршци Дејтонском споразуму могао да се распише половином фебруара, ако до тада буде усвојен закон о референдуму.

"Очекујемо да ће Бошњаци искористи право вета у Скупштини и блокирати доношење тог закона, после чега ће бити затражнео мишљење Уставног суда", рекао је Додик, додајући да би у том случају референдум могао да се распише накасније за месец и по.

Додик је раније најавио да ће питање гласити - "Да ли подржавате Дејтонски споразум и противите се његовом кршењу".

Према његовим речима кроз ту "формулацију елиминисаће се сваки могући приговор да је то антидејтонски акт".

"Ми не сматрамо да је Дејтон генетска грешка и зато бранимо тај уговор", оценио је Додик и додао да се међународна заједница потрудила протеклих година да елиминише Србију и Хрватску из Дејтонског процеса.

Став Јосиповића важнији од Месићеве изјаве

Поводом изјаве одлазећег хрватског председника Стјепана Месића о слању војске на границу са РС ако буде расписан референдум, Додик је рекао да је очигледно да су о томе постајали оператвни планови хрватског државног врха, али да је сада важнији став новог председника Иве Јосиповића који искључује такву могућност.

Коментаришући намеру Србије да усвоји декларацију о Сребреници, премијер РС је рекао да не жели да се меша у унутрашње ствари Србије.

"Сматрам да се 11. јул не може одредити као дан сећања на све жртве рата и осуду геноцида, јер је тај датум везан само злочине над муслимаским становништвом у Сребреници", истакао је Додик. Додао је да би било најбоље да се утврди други датум којим би био дан сећања на све жртве рата, без озбира на њихову националност.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи