Избори у Мађарској 11. априла

Мађарски председник Ласло Шољом сазвао је парламентарне изборе за 11. април. Према последњим истраживањима конзервативна опозициона странка Фидеш има предност у односу на владајуће социјалисте премијера Гордона Бајнаиа.

Парламентарни избори у Мађарској биће 11. априла, а други круг две недеље касније, изјавио је председник Републике Ласло Шољом. Његовом изјавом званично је почела и изборна кампања.

Према последњим истраживањима јавног мњења, конзервативна опозициона странка Фидеш има предност у односу на владајуће социјалисте премијера Гордона Бајнаиа.

Анкета Института "Медијан" показала је да би странка Фидеш коју предводи бивши премијер Виктор Орбан могла да освоји две трећине гласова, а да би друго место освојила Социјалистичка партија за 20 одсто гласова. Странка есктремне деснице Јобик добила би десет одсто гласова, изненађујућих јер сада нема ниједног посланика.

У априлу 2006. године, социјалисти су освојили 186 посланичких места од 386 колико има парламент, а други је био Фидеш са 164 места.

Популарност социјалиста који су освајали изборе 2002. и 2006 године, знатно је опала јер је одмах после избора 2006. тадашњи премијер Ференц Ђурчањ признао да је током кампање лагао о правој економској ситуацији у земљи како би придобио наклоност бирача.

Ђурчањ је био принуђен да у априлу 2009. године поднесе оставку, када је имао мајнижи рејтинг и када су му коалициони партнери ускратили подршку.

На његово место ступио је Гордон Бајнаи, економиста кога су у парламенту подржали социјалисти и либерали.

Бајнаи је успео да постигне усвајање драстичног плана стедње како би се земља извукла из кризе уз помоћ од 20 милијарди евра које су дали ММФ, Светска банка и Европска унија.

Иако је његова популарност расла, социјалисти нису од тога профитирали.

Суочени са драстичном штедњом, Мађари су се, како показују анкете, окренули десници и есктремној десници које су им обећале укидање болних мера које је садашња влада усвојила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи