Читај ми!

Јоаникије на трону Св. Петра Цетињског, 100 година после устоличења првог митрополита

Пре митрополита Јоаникија на Цетињу је устоличено четрдесет црногорско-приморских митрополита Српске православне цркве. За разлику од ранијих, на устоличењу у недељу неће бити народног збора, али ни политичара.

Када је пре тачно 100 година, Гаврило Дожић устоличен на Цетињу, постао је први митрополит црногорско-приморски након 1918. и уједињења Српске православне цркве.

Сто година касније на трон Светог Петра Цетињског долази Јоаникије Мићовић, који је управо у Цетињском манастиру 1999. од тадашњег патријарха Павла добио титулу владике.

Сада неће бити народног збора као пре сто година, али ни политичара. Устоличењу ће присуствовати само људи цркве.

"Устоличење митрополита у овом случају је искључиво верски чин и њему не треба давати никакве политичке ознаке. У овој и више него напетој ситуацији на Цетињу и у Црној Гори ми смо желели да максимално допринесемо миру у Црној Гори", каже митрополит Јоаникије.

На мир ових дана позива и бивши премијер Душко Марковић, који каже ако ствари крену по злу, неће бити важно ко је започео и ко је крив, већ једино ко је могао, а није спречио сукобе.

Исто то Влада Црне Горе поручује председнику Милу Ђукановићу, подсећају га да је раније признавао митрополита. Кажу да му није место на протестима јер управо тако неће смирити Црну Гору, већ изазвати супротан ефекат.

"Метафорички речено и једна и друга страна се понашају као овнови на брвну где свако позива на мир слогу и љубав а иза кулиса игра игру на граници ексцеса која може да угрози мир и стабилност у Црној Гори", каже Милош Бешић, професор на Факултету политичких наука.

"Ви имате једну страну која сасвим јавно говори да ће по сваку цену да спречи један црквени догађај, да ће да атакује на људе да ће да нападне манастир, таквих покушаја је раније било. А онда неко апелује на обе стране да покаже уздржаност. Сад чујемо да се говори о екстремистима на разним странама. Не. Постоји једна страна која иде у ектремизам", каже Богољуб Шијаковић, професор на Православном богословском факултету.

Данас ће у Подгорици испред храма, где почива митрополит Амфилохије, бити организаован дочек патријарху српском Порфирију.

Поводом актуелних дешавања у Црној Гори, патријарх је раније изјавио да има много интереса и политке којима не жели да прља свој ум.

А зашто је Цетиње толико важно данашњој Црној Гори? То је престоница Црне Горе, на попису тамошње становништво се скоро 100 одсто изјаснило као Црногорци. То је једини град у коме није било литија, али је, пре Јоаникија на Цетињу устоличено четрдесет црногорско-приморских митрополита Српске православне цркве.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи