Кад са војском Стипе пође!

Одлазећи хрватски председник Стјепан Месић поручио да би војском интервенисао у случају да Република Српска распише референдум о отцепљењу од БиХ. Како ће се понашати Иво Јосиповић, то ћемо видети, рекао је Месић. Узнемирујуће претње човека који је каријеру почео ратом, трди Додик.

У случају да Република Српска распише референдум о отцепљењу од БиХ, одмах бих војском прекинуо коридор у босанској Посавини, рекао је одлазећи хрватски председник Стјепан Месић.

"Хрватска је гарант Дејтонског споразума. Када би Додик референдумом о отцепљењу срушио тај Споразум, Република Српска би одмах морала да нестане, и зато бих војно прекинуо коридор", рекао је у неформалном разговору са групом новинара на Пантовчаку Месић.

Тако је на одласку са функције председника Хрватске Месић заоштрио најдраматичније до сада своју критику политике премијера РС Милорада Додика, али посредно и председника Србије Бориса Тадића, пише ријечки "Нови лист", а преносе хрватски електронски медији.

"Невероватно је колико Додик вара међународну заједницу. Он игра на карту замора, мисли да ће се свет уморити од БиХ, а он ће тада расписати референдум о отцепљењу, неко ће се неколико дана бунити, а онда ће све спласнути и велика Србија биће остварена", рекао је Месић.

"И зато бих, као председник државе у случају референдума о отцепљењу РС од БиХ, био спреман да са Хрватском војском интервенишем код Брчког, како би РС онеспособио за постојање", додао је одлазећи преседник Хрватске.

"Како ће се понашати Иво Јосиповић, то ћемо видети", нагласио је Месић. Упитан да ли је то своје мишљење изнео представницима међународне заједнице, председник "на заласку" је одговорио да јесте, али нешто блажим речима.

Коридор о којем Месић говори је петнаестак километара широк територијални појас север-југ, који код Брчког повезује источни и западни део Републике Српске. Од хрватске границе код Жупање удаљен је тридесетак километара.

У току ратних операција, око опстанка или нестанка тог коридора водиле су се жестоке борбе, јер о том малом делу територије зависи логистички и сваки други опстанак Бањалуке, а онда и РС.

Месићева изјава о војном нападу на коридор свакако је обнова ратнога речника какав се у региону није чуо већ петнаест година, закључује "Нови лист".

Тадић: Србија неће подржати референдум

У недељу је председник Борис Тадић, у интервјуу сарајевској телевизији ОБН, јасно одредио став Републике Србије поводом питања референдума о самосталности РС.

"Србија неће подржати било какав акт или референдум који би водио ка цепању БиХ јер је Србија гарант Дејтонског споразума", поручио је Тадић и оценио да би Србија у супротном изгубила међународни кредибилитет.

Тадић је нагласио и да никада не би донео ни одлуку која би довела у питање положај Републике Српске, као ентитета у оквиру БиХ, као и да ће Србија поштовати Дејтонски споразум.

И премијер РС Милорад Додик изјавио је да нема ништа против става председника Бориса Тадића да Србија неће подржати референдум који би водио цепању Босне и Херцеговине.

"То је очекивана и релевантна изјава човека који је на челу државе, гаранта "Дејтона". Као што ми из РС чинимо све да БиХ не призна Косово и на тај начин подржавамо територијални
интегритет Србије, сасвим је нормално да Србија подржава територијални интегритет БиХ", рекао је Додик за "Вечерње новости".

Додик је навео да је прича о референдуму о независности РС потпуно извучена из контекста и да РС жели референдум о поштовању Дејтонског споразума, због тога што се не слаже
са наметнутим одлукама високог представника.

"Када се преноси Тадићева изјава о територијалном интегритету, треба нагласити и да је он у исто време поручио да Србија никада неће донети одлуку која би довела у питање положај РС, тако да је став очекиван и коректан", оценио је Додик.

Број коментара 145

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи