Читај ми!

Јанша: Проширење на Западни Балкан одговор на стратешке изазове ЕУ

Премијер Словеније Јанез Јанша изјавио је да ће се Словенија, током шест месеци на челу ЕУ, фокусирати на сарадњу између ЕУ и Западног Балкана.

Јанша је, представљајући приоритете словеначког председавања пред Европским парламентом у Стразбуру, упозорио ЕУ да ће, уколико не начини напредак у ангажману са Западним Балкном, "то учинити неко други са другачијим вредностима и интересима".

"Наш циљ је да потврдимо, пробудимо и ојачамо европску перспективу за земље Западног Балкна. Опипљивост перспективе проширења мора бити извор политичке енергије, инспирације и свега што је потребно да се спороведу реформе и то како на политичком нивоу, тако и у свести грађана који те реформе треба да подрже", указао је Јанша.

Нагласио је да Словенија из сопственог искуства зна колико је важна европска перспектива за примену реформи током приступних преговора и поручио да та перспектива мора бити опипљива и веродостојна за тренутну генерацију грађана на Западном Балкану.

"Западни Балкан је важан регион за ЕУ и зато ћемо, заједно са председником Европског савета, у октобру организоватио самит ЕУ-Западни Балкан у Словенији", најавио је Јанша.

Подсетио је да је обећање европске перспективе земљама Западног Балкана дато још 2003. године на самиту у Солуну и позвао ЕУ да више стратешки гледа и делује у свом најближем суседству.

"Ако то успемо, показаћемо да смо стратешки играч. Ако не начинимо корак напред на Западном Балкану, то ће урадити неко други ко има различите интересе и вредности", закључио је Јанша.

Фон дер Лајен: Земље Западног Балкана кључни и стратешки партнери ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је план Словеније да се током свог председавања Саветом ЕУ фокусира на односе са Западним Балканом.

Пред Европским парламентом у Стразбуру оценила је да је Словенија "мост ка Западном Балкану" и поздравила организацију самита ЕУ и Западни Балкан који ће Словенија организовати у октобру.

"Убеђена сам да ће тај самит послати важну поруку земљама у региону. Поруку да су кључни и стратешки партнери ЕУ", поручила је Фон дер Лајен.

Председница ЕК је изнела очекивање да ће током словеначког председавања доћи до напретка у приступања земаља региона, посебно када је реч о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Наглашава да је то у интересу ЕУ и њеног кредибилитета.

"Када ЕУ да обећање, мора га и испунити", закључила је Фон дер Лајен.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи