СДП искључио 14 чланова странке

Главни одбор Социјалдемократске партије одлучио да из чланства искључи 14 чланова загребачког одбора странке који су у кампањи за председника Хрватске активно подржали независног кандидата и бившег члана те странке Милана Бандића.

Главни одбор Социјалдемократске партије Хрватске (СДП) данас је у Загребу искључио 14 чланова СДП из хрватског главног града који су у кампањи за председника државе активно подржавали Милана Бандића, кандидата који је то био противно вољи СДП.

Главни одбор је такође једногладно донео одлуку да распусти у три загребачке месне заједнице расопусти одборе СДП, највеће опозиционе хрватске странке.

Бандић, градоначленик Загреба и бивши члан СДП, 5. новембра 2009. објавио је да ће се на председничким изборима кандидовати као самостални кандидат.

Одмах после те одлуке, руководство СДП објавило је Бандићево искључење из странке на основу одредби партијског статута о забрани самосталне кандидатуре.

Бандић је 27. децембра 2009. у првом кругу избора освојио друго место, а у другом кругу, који је одржан 10. јануара, поразио га је Иво Јосиповић, званични кандидат СДП.

На предлог Председништва СДП, Главни одбор је распустио страначке одборе три од укупно 17 загребачких месних заједница (Нови Загреб-Запад, Брезовица и Сесвете) и именовао поверенике који би у року од месец дана требало да спроведу реевиденцију чланства.

Из СДП ће бити избрисано свих 2.500 чланова поменутих одбора, а страначки повереници ће одлучивати ко од њих може поново да се учлани у странку, јавила је хрватска новинска агенција ХИНА.

У закључку Главног одбора наводи се да се месни одбори распуштају зато што су прикупили само 50 одсто потписа подршке кандидату СДП Јосиповићу, као и због тога што су њихови лидери учествовали у Бандићевој кампањи.

Јосиповић 18. фебруара преузима дужност председника Хрватске.

Председник СДП Зоран Милановић је после седнице Главног одбора, истакао да су појединци и месни одбори прекршили статут СДП-а, јер не само да нису радили за странку, већ су отворено радили против ње, пренела је ХИНА.

Милановић је рекао да није реч ни о каквим чисткама у СДП, јер се приликом брисања из чланства искључиво водило рачуна о функцији коју појединац има у странци и није се ишло на кажњавање због вербалног деликта.

Но, они који су у странку ушли доборовољно морају се придржавати страначких правила, закључио је Милановић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи