Истрага због злочина у Груборима

У истрази због ратног злочина над српским цивилима у Груборима 1995. године у Жупанијском суду у Загребу испитано првих пет сведока. У злочину у Груборима, после акције "Олуја", убијено шест српских цивила.

У загребачком Жупанијском суду испитано је првих пет сведока у истрази против бившег заменика заповедника специјалне полиције Жељка Сачића и четворице специјалаца осумњичених за ратни злочин над српским цивилима у Груборима, после војно-полицијске акције "Олуја" 1995. године.

Саслушање је било затворено за јавност, а према најавама из суда, истражни судија Зденко Посавец требало би да испита око 70 сведока.

Судија је испитао петорицу специјалаца, међу којима и заповедника специјалне полиције Здравка Јанића, који је у време убиства шесторо српских цивила у Груборима био начелник Одељења за борбу против тероризма у Министарству унутрашњих послова Хрватске.

Јанић је прошле године, сведочећи на суђењу тројици хрватских генерала у Хагу, изјавио да није знао за злочин у Груборима јер му Јосип Челић, заповедник акције чишћења терена око Книна у којој се догодио злочин, у усменом извештају то није споменуо.

Осумњичени су и Франо Дрље, вођа групе полицајаца из Антитерористичке јединице "Лучко" која је ушла у Груборе, и специјалци Берислав Гарић, Игор Бенети и Божидар Крајин.

Жељко Сачић се терети по командној одговорности, односно да није учинио ништа да спречи злочин нити да казни починиоце од којих је један наредног дана у селу Рамљани запалио више кућа.

Сачић и остала четворица осумњичених ухапшени су 17. децембра прошле године и од тада се налазе у притвору, иако су поднели молбе за пуштања на слободу.

Њихово пуштање на слободу тражило је неколико хиљада ветерана који су 26. децембра марширали по Загребу.

Хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку суди се у Хагу као учесницима злочиначког подухвата истеривања Срба из Крајине, односно за ратне злочине који су за време и након Олује почињени у Ун сектору Југ који је обухватао јужну Лику и северну Далмацију, укључујући и Книн.

Злочин у Груборима је једна од тачака те оптужнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи