Јосиповић: Бољи односи са Србијом

Новоизабрани хрватски председник Иво Јосиповић у интервјуу за РТС изјавио да ће односи са суседима бити најважнији циљ његове политике. Они који би и даље да лупају у ратне бубњеве, нека то чине, али од мене за то неће имати подршку, поручио Јосиповић.

У екслузивном интервјуу за Радио-телевизију Србије, новоизабрани председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да ће улазак земље у Европску унију и односи са суседима бити најважнији циљ његове политике.

"То је залог мира, сигурности и просперитета. Наше економије су компатибилне и морамо заједно радити", рекао је Јосиповић специјалном извештачу са председничких избора у Хрватској Наташи Мијушковић. (Интервју објављује данашње "Око")

Према његовим речима, након званичне инаугурације, састаће се са премијерком Јадранком Косор и одредити циљеве заједничке политике.

Јосиповић није желео да прецизира да ли ће Србија бити прва земља коју ће званично посетити као председник Хрватске.

"Није важно коју земљу ћу посетити у понедељак, а коју у уторак. Посетићу их све и састаћу се са челницима свих земаља", рекао је Јосиповић и додао да се нада да ће Србију посетити у првим данима свог мандата.

Месић (ни)је оставио лоше односе са Србијом

Иако последњих недеља одлазећи председник Стјепан Месић није оставио добро наслеђе када је реч о односима са Србијом, Јосиповић је истакао да је "оптимиста и да, гледајући глобално, наслеђе ипак иде у позитивном смислу што ће се потврдити врло ускоро".

Јосиповић сматра да је за добробит свих нас да односи буду што бољи, а они који би и даље да лупају у ратне бубњеве, нека то чине, али од мене за то неће имати подршку.

На питање новинара да ли Срби у Хрватској доласком трећег председника, коначно могу да се надају праведности, Јосиповић је рекао да је ситуација све боља.

"Имамо Србе у Хрватској Влади, према томе, Влада и хрватски председник требало би заједнички да раде на примени уставног закона о правима националних мањина", истакао је Јосиповић.

Према речима новоизабраног шефа државе, закон је добар али се не спроводи увек како би требало.

Волео бих да тај ниво заштите права имају и Хрвати у другим земљама, поручио је Јосиповић и додао да ће радити на томе да слоган који је користио у предизборној кампањи "Правда за све" буде испуњен.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи