Читај ми!

Додик: Само уједињени можемо да се изборимо са свим изазовима

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обратио се на Самиту "17 плус један", на којем учествују званичници Кине и 17 земаља централне и југоисточне Европе.

Милорад Додик је истакао да је прошла година показала сву рањивост наше цивилизације, али и потребу веће солидарности међу народима.

"Само уједињени можемо да се изборимо са свим изазовима, које нам је донела пандемија изазвана вирусом корона. Стога овом приликом изражавам пуну подршку концепту промоције изградње друштва заједничке будућности човечанства, коју је предложио уважени председник Си, као и предложеном концепту развоја мултилатерализма, који за коначни циљ имају стварање трајног мира, универзалне безбедности и заједничког просперитета", рекао је Додик.

Формат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе омогућава нам да кроз отворен, координисан и иновативан приступ превазиђемо бројне потешкоће са којима се суочавају наше земље, навео је Додик.

Додик је затим говорио и о значајним инфраструктурним пројектима, те посебно истакао Термоелектрану Станари.

"Термоелектрана Станари представља први велики инфраструктурни пројекат, који смо радили у сарадњи са Кином, али и први пројекат, који је искористио специјални кредит у склопу механизма сарадње "17 плус 1", а којег је доделила Кинеска развојна банка", рекао је Додик.

Према његовим речима, термоелектрана Станари значајно је допринела развоју наше економије и постала је успешан пример сарадње са Кином. Овај пројекат може послужити и као модел добре праксе у оквиру механизма '17 плус 1'", навео је Додик.

Укупан обим трговине Кине са 17 земаља централне и источне Европе достигао је 103,15 милијарди долара у 2020. години, чиме је први пут премашена цифра од 100 милијарди долара, показали су подаци кинеског Министарства трговине.

Повећање обима трговине на годишњем нивоу износи 8,4 одсто, што је више од стопе раста спољне трговине Кине и трговине са Европом у целини.

На скупу учествују и председници Србије Александар Вучић, Чешке Милош Земан, Црне Горе Мило Ђукановић, Северне Македоније Стево Пендаровски, премијер Хрватске Андреј Пленковић.

уторак, 15. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи