Читај ми!

Хрватска полиција зауставила европарламентарце на граници с БиХ

Европарламентарце који су јуче дошли у Хрватску како би испитали стање на граници између БиХ и Хрватске, након бројних упозорења организација цивилног друштва и институција на насиље и кршења људских права, дочекала је полицијска блокада. Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић тврди да је реч о провокацији.

Четири европарламентарца стигли су на границу између БиХ и Хрватске да би се уверили како Хрватска поступа према мигрантима, али хрватска полиција је то спречила без аргумената.

Италијански Авенире наводи да је ситуација у шуми Бојна на хрватској територији била прилично напета, те да је полиција јурила потпредседника Комисије ЕУ за грађанска права Пјетра Бартола и његове колеге у намери да их спречи да дођу на место контроле где мигранти углавном буду спречни да уђу у Хрватску. Пут је, према наводима овог медија, блокирало неколико полицијских комбија и 20-ак граничних полицајаца, преноси Кликс.

"Шта се ту има сакрити? Ако Хрватска поштује међународне стандардне, као што тврди, зашто нам не дозвољавате да прођемо?", питали су представници Брисела.

Хрватски дипломатски извори покушали су поступке полиције оправдати наводећи да је присуство парламентараца могло подстаћи илегалне акције миграната с босанскохерцеговачке стране.

Хрватски министар: ЕУ званичници хтели илегално да пређу границу

Давор Божиновић, хрватски министар унутрашњих послова огласио се након што су италијански медији објавили да су европарламентарци спречени да провере третман миграната на граници БиХ и Хрватске. Тврди да је реч о провокацији.

"Ово је још једна у низу провокација везаних за поступање хрватске полиције у испуњавању задаћа, а то је заштита државне границе", истакао је Божиновић, преноси Индекс.

Додао је како полиција поступа у складу са законима, али да "некима то очито није довољно те покушавају доказати да полиција ради управо супротно". Тврди да су европарламентарци хтели да пређу границу тамо где то није дозвољено и да се није радило о службеној делегацији, него да су били у приватном аранжману.

"Уколико неко испуњава услове за међународну заштиту тај ће доћи на гранични пријелаз. Ми ћемо то ЕУ институцијама објаснити", рекао је Божиновић.

Навео је и да су поједини хрватски политичари осудили поступање полиције и стали у одбрану парламентараца који су хтели "заобићи закон".

уторак, 15. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи