Читај ми!

На Цетињу бадњаке налагали верници СПЦ и тзв. ЦПЦ

Верници Српске православне цркве, који су се окупили испред Цетињског манастира, где су наложени први бадњаци у присуству свештенства које је предводио владика буеносајрески Кирило, разишли су се.

Владика Кирил честитао је Бадње вече и Божић окупљеним верницима и поручио да Црква не дели људе по националностима, већ да позива да се сједине, преносе Вијести.

"Посебно позивам браћу који ложе бадњак на неким другим местима да не иду за пастирима који су обучени у вучју кожу. Него да се окупе око ћивота наших светитеља као што су Петар први и Свети Василије", рекао је Кирил. 

Како се наводи, око манастира је била постављена метална ограда, а у близини је било и неколико полицијских аутомобила.

Истовремено, на тргу испред двора краља Николе окупиле су се присталице канонски непризнате Црногорске православне цркве, који су такође налагали бадњак.

Примећена је и колона аутомобила са истакнутим црногорским заставама како се креће из правца Подгорице према Цетињу.

Присутни носе црногорска обележја, црногорске заставе и грбове, а на тргу је постављена бина са које се пуштају црногорске патриотске песме.

Како се наводи, присутни носе маске, али не држе дистанцу како би испоштовали епидемиолошке мере за сузбијање корона вируса.

Јоаникије и Кривокапић налагали бадњаке у Никшићу

Епархија будимљанско-никшићка организовала је налагање бадњака у Никшићу испред храма Светог Василија Острошког, а бадњаке је налагао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, у присуству црногорског премијера Здравка Кривокапића.

Према писању портала РТЦГ догађају је присуствовало више десетина верника, у складу с препорукама Митрополије црногорско-приморске због епидемије корона вируса.

Додаје се да је церемонија налагања бадњака и кратка беседа одржана у складу с препорукама о задржавању краћем од 30 минута.

Избегнут инцидент на Цетињу

Група младића којји подржавају неканонску Црногорску православну цркву (ЦПЦ) је кренула данас у Цетињски манастир испред којег их је зауставио верник Српске православне цркве, пишу подгоричке Вијести.

Сукоб је спречила полиција која им је рекла да "дођу за пола сата и да не изазивају."

Младићи су, наводи се, рекли да желе да запале свећу у цногорском манастиру.

Они су носили црногорска обележја, црногорске заставе и грбове.

Присталице ЦПЦ и челници те неканонске цркве тражили су раније да Бадњак налазу испред Цетињског манастира, али је од јуче тај објекат ограђен, а данас га обезбеђује велики број припадника полиције, пренео је подгорички портал ЦдМ.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи