Читај ми!

Заев: Дијалог са Бугарском ће бити смирен, идемо ка решењу

Са Бугарском стварамо дијалог без конфликта, смирен и уз спремност за сарадњу, уместо национализма за домаћу употребу и изолацију, рекао је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Kаже да комуникација са Софијом иде у смеру проналажења решења и сматра да додавање билатералних питања не би требало да буде препрека европским интеграцијама, док истовремено, избори у Бугарској не би требало да спрече споразум о различитости.

У интервјуу агенцију МИА, Заев наводи да очекује да специјални изасланик Владо Вучковски и министри спољних послова Бујар Османи и Екатерина Захаријева наставе разговоре након новогодишњих празника како би пронашли решења.

"Треба да покажемо европске вредности током ових изазовних времена - дијалог уместо конфликта. Смирење и спремност на кооперацију уместо национализма. Обе земље имају обавезу према македонским и бугарским држављанима да створе европску будућност придржавајући се европских вредности", оценио је Заев.

Премијер Северне Македоније каже да је та земља заправо део Европе, након јасне одлуке прошлог марта свих чланица и извештаја Европске комисије, али и да свако одлагање почетка преговора само стављају под упитник кредибилитет ЕУ.

Према његовим речима, Северна Македонија губи време због тога што није одобрен преговарачки оквир, "али је Европска унија највећи губитник."

"Ово је ударац за темеље Европске уније", сматра Заев.

"Ми ћемо се борити јер наша деца очекују да добијемо битке у 21. веку. Они желе да буду део ЕУ и да буду сигурни и стабилни, као што то сада јесу када смо у НАТО. Нећемо дозволити да одређени кругови угрожавају земљу. Нећемо, јер Северна Македонија је заштићена од НАТО. Водим ову битку која је заједничка за Македонце, Албанце, Турке, Влахе, Роме, Србе, Бошњаке и све остале", закључио је Заев.

петак, 18. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи