Читај ми!

Саветник Додика: Икона поклоњена Лаврову је приватно власништво

Радован Kовачевић, саветник српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, изјавио је да је неопходно да се крене од почетка и објасни о чему се ради када је у питању поклоњена икона шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову.

Kовачевић је гостујући на РТРС рекао да је "икона била у приватном власништву једне породице из Бањалуке, која ју је имала дуже од 15 година".

"Они су пожелели да та икона буде поклоњена Лаврову", рекао је Ковачевић.

Истакао је да је ту и питање вредности саме иконе.

"Икона наравно има сентименталну вредност, као и вредност на основу тога што је у питању православна икона која је освештана, али нема никакву значајнију материјалну вредност", казао је Kовачевић.

Kао веома битно је навео то што је то лако проверљиво на интернету, где их, како каже, има много по цени од 100 до 200 евра.

Наводи да су извршили проверу и да не постоји потрага за спорном иконом и нема је ни у каквој евиденцији.

"Верујем да је јавности познато да постоји Интерполова база, која датира од 1951. године, дакле после Другог светског рата, када је велики број уметнина био отуђен и за којима је трагано. Постоји једна база, која је итекако детаљна и у њој се налазе хиљаде артефакта БиХ, али наравно ове иконе ту нема", река је Kовачевић.

Kаже да она није на било који начин никада представљала културну баштину или било шта друго.

"Тако да је и то ствар, која је јако битна. Не ради се о било каквом културном благу или било чему другом. То су најобичније спекулације, за које нико није понудио било какав доказ, али је намера била потпуно и јасно политичка", закључио је Kовачевић.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи