Читај ми!

Гујон у Љубљани на Никољдан: Наставићемо да помажемо школе српског језика широм региона и света

Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону током посете Љубљани донео је 1.500 комплета уџбеника и лектире за децу у Словенији. Најмлађима је одржао онлајн час на коме се представио и објаснио значај учења и коришћења српског језика.

Словенија је прва земља из које почиње свој рад на терену и каже да је са намером одабрао велики верски празник за време доласка.

У Словенији је пријављено више од 1.500 деце која су изразила жељу да уче српски језик у оквиру допунске наставе.

"То је значајно за њих, јер ће захваљујући тим књигама лакше моћи да уче језик својих родитеља и предака. Наставићемо током 2021. да помажемо школама српског језика широм света и региона јер сматрамо да је језик више од средства комуникације. Језик је везивно ткиво једног народа. Ако чувамо језик, чувамо културу, чувамо идентитет. И то је циљ управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону", рекао је Гујон.

Гујон наводи да одлазак, поготово младих људи из Србије је велики проблем.

"Свакако један од наших циљева треба да буде да видимо како да вратимо све те младе људе који су отишли у Аустрију, Немачку, Француску, Америку, како би искуство које су стекли тамо донели у Србију. Ја сам рођен у Француској, познајем много Срба из Француске. Оно што знам је да сви они имају Србију у срцу и да сањају да се кад-тад врате у отаџбину. Наша улога је да им покажемо да је тај пут назад могућ, пожељан и да им олакшамо да се то и догоди у наредном периоду", закључио је Гујон.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи