Читај ми!

Заев: Не одустајемо од нашег македонског идентитета

Премијер Северне Македоније Зоран Заев из албанског места Пустец, где углавном живе грађани македонске националности, изјавио је да не одустају од свог македонског идентитета, преноси портал "Плусинфо".

Заев је изјавио да је за школу у Пустецу обезбеђено 30.000 евра средстава од донације за уређивање и изградњу спортских терена око школе.

На новинарско питање о односима са Бугарском, како преноси албански Top Channel, Заев је рекао да се ради на отклањању проблема за који "не замо у чему је проблем".

"Ми не одустајемо од нашег македонског идентитета и Бугарска нема разлоге да покреће друге претензије. Ми смо пријатељска земља и треба да се помажемо како бисмо ишли напред и како би цео Балкан ишао напред", рекао је Заев.

Како наводи Top Channel, одлагање преговора са ЕУ Заев је оценио као разочарање од ЕУ јер, како је рекао, и Северна Македонија и Албанија су заслужили преговоре.

"Добили смо једно велико разочарање и тугу од ЕУ, али обе земље треба да раде да наставимо на европском путу зато што другу алтернативу немамо. Ми смо пријатељске земље и надам се да ћемо тако и остати. Пандемија нам је донела проблеме, али ми идемо напред ка интеграцијама. Имамо заједничке путеве ка ЕУ. Скопље и Тирана су заслужили преговоре", рекао је Заев.

Између осталог, он је додао да је данас са својим сарадницима донирао књиге у Пустецу како би тамошња деца могла да уче на матерњем језику.

"Ми смо данас донели књиге да помогнемо ђацима. У Северној Македонији Албанци уче албански. Исто то видимо и у Албанији где у местима где живе Македонци учи се на македонском језику. Албански је други службени језик у Северној Македонији. Наша влада је донирала да би се саградила школа, али, направићемо и друге вредне пројекте за заједницу", рекао је Заев, преноси агенција Балкан веб.

Са македонским премијером Заевим у Пустецу је данас боравио и председник Македонске алијансе за европску инеграцију и посланик те странке у албанском парламенту Васил Стерјовски.

 

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи