Читај ми!

Лавров у Источном Сарајеву: Русија подржава Дејтон, време је да високи представник оде

Русија подржава принципе Дејтонског споразума и позива све да поштују овај споразум, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Источном Сарајеву и додао да БиХ није потребан међународни протекторат у виду виског представника. Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик понавља да је за промену Дејтона потребна сагласност свих страна у БиХ.

Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком поручио да сваки покушај рушења Дејтонског споразума може изазвати најозбиљније ризике и последице.

"Основни принципи захтевају да сви проблеми у БиХ буду решени унутрашњим политичким дијалогом, без страног мешања", истакао је шеф руске дипломатије. 

Министар спољних послова Русије је рекао и да је "сазрело питање о затварању Канцеларије виског представника, јер БиХ није потребан међународни протекторат у виду виског представника".

Укидање Канцеларије високог представника затражио је и Милорад Додик.

"Ми смо дуго година изражавали противљење међународном интервенционизму виског представника и зато тражимо данас да Канцеларија високог представника и он сам буду укинути", рекао је Додик, а преноси РТРС.

Он је истакао да му је част што је Лавров дошао у Републику Српску на годишњицу потписивања Дејтонског споразума и захвалио Русији на улози у креирању и доласку до споразума, а посебно за његову афирмацију.

"Та подршка је била веома важна и довела је до тога да заиста знамо да у свету постоје они који су спремни да се држе потписаног споразума", рекао је председавајући Председништва БиХ.

Додик је поновио да Република Српска не жели и не прихвата чланство БиХ у НАТО-у.

Поручио је да се РС неће придружити санкцијама против Русије и истакао да Република Српска није тражила никакву подршку за сецесију од БиХ, за шта, како је навео, неки покушавају да је оптуже.

Двојица званичника сагласила су да Руска Федерација и Република Српска имају добре односе и да немају отворених питања.

Високи званичник Москве оценио је да је одлука Републике Српске о војној неутралности исправна.

Лавров је навео да је Русија спремна за наставак сарадње са РС и БиХ у борби против пандемије корона вируса, укључујући и аспект који се односи на набавку руске вакцине.

Милорад Додик поклонио је министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову икону у позлати стару 300 године, која је пронађена у Луганску. 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи