Читај ми!

Скопље: Тешка стратешка грешка Бугарске

Македонска влада оценила је да је бугарска блокада почетка преговора те државе са ЕУ "тешка стратешка грешка", наводећи да национални идентитет и језик никада неће бити предмет преговора. Специјални изасланик Скопља, Владо Бучковски стигао у Софију.

Одлука Бугарске да блокира почетак преговора Северне Македоније са ЕУ је "неодговорна и тешка стратешка грешка", оценила је влада у Скопљу.

Реакција Скопља уследила је свега дан пошто је Софија, тражећи од Мекедонаца да промене историјске уџбенике и редефинишу корене македонског језика и националног идентитета, блокирала почетак преговора Скопља и Европске уније.

"Македонски национални идентитет није и неће бити предмет преговора. Македонски народ и македонски језик су стубови македонског идентитета", саопштила је влада у Скопљу, наводећи да ће учинити све како би се препреке на путу ка ЕУ уклониле у најскорије време.

Још један, четврти, бугарски вето на почетак преговора Северне Македоније са ЕУ уследио је после неуспешне дипломатске иницијативе, током које су европски званичници покушали да убеде званичнике у Софији са постигну компромисно решење о питањима које Софија сматра спорним.

"Учинили смо све што је било могуће да би дошло до компромиса... Незадовољни смо чињеницом да Бугарска блокира приступне преговоре због билатералних питања која не припадају контексту проширења", рекао је новинарима у Бриселу неименовани дипломата ЕУ.

Истовремено, у Софију је допутовао некадашњи македонски премијер и министар одбране Владо Бучковски, који ће о отвореним питањима у наредна два дана разговарати са премијером Бојком Борисовим, министарком спољних послова Екатарином Захаријевом, те низом другим званичника.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи