Читај ми!

Рот: Нисмо успели да напредујемо у области проширења због противљења једне државе чланице ЕУ

Немачки државни секретар за Европу Михаел Рот упозорава да немогућност постизања договора унутар ЕУ око напретка у процесу проширења може имати негативан утицај на безбедност Западног Балкана и целе ЕУ.

Рот је пред састанак Савета ЕУ поручио да у области проширења, нажалост, није било могуће направити напредак, по питању које је већ договорено, а све због билатералних захтева једне државе чланице.

Он наглашава да Немачка, као председавајућа Саветом ЕУ, ради све како би омогућила да се што је пре могуће дође до договора о покретању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

"Све друго би била озбиљна политичка грешка на рачун стабилности и безбедности Западног Балкана, што би, на крају, угрозило и безбедност целе Европе", поручио је Рот.

"Нажалост, нисмо успели да напредујемо по питању о којем је већ договорено, а све због билатералних захтева државе чланице", рекао је Рот, коментаришући вето Бугарске на одржавање прве међувладине конференције са Северном Македонијом.

Рот је потврдио да немачко председавање ЕУ чини све што је могуће како би се превазишла блокада.

Рот данас председава Саветом министра ЕУ за који је било планирано да политички подржи, а затим и писаном процедуром усвоји годишње закључке о земљама у процесу проширења.

Цео "пакет проширења" је скинут са дневног реда за усвајање због бугарске блокаде отварања приступних преговора са Северном Македонијом.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи