Читај ми!

Делегација СНВ положила венац за српске жртве у Вуковару

Делегација Српског народног вијећа одала је пошту жртвама, које су грађани и грађанке Вуковара поднели у рату 1991-1995. Милорад Пуповац поновио је жељу да сутра присуствује комеморацији хрватским жртвама у равнокотарској Шкабрњи, али, ако има оних којима то смета неће отићи.

Делегацију СНВ чине Борис Милошевић, потпредседник хрватске владе, Веран Матић, специјални изасланик председника Сбије, Радојка Мркшић, чланица удружења "Против заборава" и секретар тог удружења Вељко Макшић, како и Милорад Пуповац, председник СНВ и посланик у хрватском сабору.

Делегација је положила венац за страдале Вуковарце и Вуковарчанке српске националности у Дунав, након тога и венац на фарми Овчара, где су страдали бранитељи и цивли депортовани из вуковарске болнице.

Комеморацији није присустовао државни секретар хрватске владе Звонко Милас, које је било најављено, а што је изазвало жестока реаговања у делу хрватске јавности.  Пуповац је изјавио  да је дошло до неспоразума у вези с најавом да ће данашњем полагању венца у Дунав присуствовати државни секретар Звонко Милас, као и да је грешка његова.

"Ја сам погрешио, реч је о неспоразуму. Грешник сам у овој ствари", рекао је Пуповац након комеморативног скупа у Вуковару.

У међувремену, Милас се разболео, а у делегацији СНВ заменио га је потпредседник хрватске владе из Самосталне демократске српске странке (СДСС) Борис Милошевић, који ће сутра бити и у вуковарској Колони сећања, 18. новембра, када су 1991.године у Вуковар ушле снаге тадашње ЈНА.

Пуповац традиционално сваке године дан пре званичног обележавања вуковарске жртве најпре положи венац у Дунав за српске жртве страдале током ратних дешавања у Вуковару, а потом и за хрватске жртве на Овчари.

"Нисам господар околности"

Милорад Пуповац поновио је жељу да сутра присуствује комеморацији хрватским жртвама у равнокотарској Шкабрњи, али, ако има оних којима то смета, он наравно неће отићи, јер, како је рекао, није господар околности.

Појашњавајући ту своју давну жељу, Пуповац каже да је то његов завичај и да би хтео да ода пошту погинулим Србима и Хрватима, православцима и католицима.

"Али, нисам господар околности и не знам да ли сви размеју моју жељу како треба и да ли је моја жеља добро дошла за све који ће се тамо окупити", рекао је Пуповац после полагања венаца у Вуковару.

Уколико је, каже, неком проблем да се појави на комеморацији људима из његовог завичаја и ако неко сматра да то не би било добро, сигурно је, истиче, да ће испоштовти такав став и никога неће ометати својим присуством.

Упитан да ли ће у сутрашњој Колони сећања у Вуковару бити и представника српске заједнице из тог града, Пуповац је рекао да "однос Срба и Хрвата у Вуковару носи на својим леђима" и да се нада да ће бити створене претпоствке да у данима оваквих комеморација ни Вуковар ни Хрватска не буду подељени.

"Неки људи у овом граду не желе да се то догодии. Не желе да иду у сурет таквој могућности. Они нападају комеморације српским жртвама и нас који стварамо претпоставке да се то догодити оптужују за лицемерство и игроказ. Мени није тешко живети с тим, али не знам како је у њиховим срцама и душама кад знају да је то неистина", рекао је Пуповац.

Ти људи, додао је, одбијају неке које би да донесу цвет и ставе га на гроб.

Додао је да у Вуковару нико не треба да бу де "талац комеморације", нити, истакао је, "овај град и земља не треба да буде талац комеморације".

Политике које то чине, према Пуповцу, нису ни пијететске ни за мир, а не жели се ни заједнички однос према жртвама.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи