Читај ми!

Иво Санадер осуђен на осам година затвора, ХДЗ одговорна за корупцију

На поновљеном суђењу за корупцију због извлачења новца преко маркетиншке агенције "Фими медија", бивши хрватски премијер Иво Санадер и његови некадашњи сарадници проглашени су кривим, а ХДЗ одговорном. Санадер осуђен на јединствену казну од осам година затвора.

У пресуди судског већа загребачког Жупанијског суда истиче се да водећа парламентарна странка представља концентрацију моћи у свим сегментима друштва.

Указује се да је утврђено да првооптужени Санадер организовао групу људи за извршење кривичних дела.

На састанку 4. 4. 2007. године, користећи ауторитет премијера, наложио је да се ангажује "Фими медија" и да им се плаћа и за неизвршене послове.

Од 2005. до 2009. године Санадер је наложио да се новац не евидентира у пословним књигама ХДЗ-а. Део тог новца Санадер је задржао за себе, а 8,2 милиона куна (1.082.783 евра) искоришћено је за финансирање странке, истиче се у пресуди.

Трошио на путовања и одела, ХДЗ за Томпсона

Санадер је, како се тврди, новац трошио на путовања и одела, док је ХДЗ купио удео у Хрватском листу и Осјечкој телевизији за плаћање Марка Перковића Томпсона, извођача песама у којима се велича усташки режим.

За корист ХДЗ-а плаћани су рачуни за кетеринг, друге услуге и робу у износу од 5,2 милиона куна (686.667 евра).

ХДЗ је одговоран што је од 2005. до 2009. кривичним делима прибавио корист странци од 14,6 милиона куна (1.927.842 евра).

Како преноси портал Индекс, Иво Санадер као ни остали оптужени нису били на изрицању пресуде. Санадер се налази на рехабилитацији у Kрапинским топлицама.

Поновљено суђење за извлачење новца из државних институција и фирми преко маркетиншке агенције "Фими медија" почело је 2016, након што је Врховни суд Хрватске укинуо осуђујућу пресуду из 2013. године.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи